Pályaatlétika 

1 századmásodpercre a világcsúcstól 1 mérföldön New Yorkban

A szombaton New Yorkban rendezett Millrode Games több futó szempontból érdekes momentumot is tartalmazott. 

A legfontosabb talán a címben is szereplő 0,01 másodperc. Az etióp Yomif Kejelcha már napokkal az esemény előtt bejelentette, hogy megpróbálja megjavítani Hicham El Guerrouj 1997-ben Gentben futott 3:48,45-ös idejét. A kétszeres fedettpályás világbajnok nagyon jó formában érkezett a versenyre, összes eddigi idei versenyét könnyedén és fölényesen nyerte 1000 méteren és 1 mérföldön.

A Millrose Games erős mezőnye idális körülményeket teremtett a csúcsdöntéshez. A tervek szerint Kejelchát az első 5 körben egy nyúl is segítette volna, de őt már a negyedik kör (800m – 1:51,7) után megelőzte. A táv második felét végig egyedül futotta, konstans 29 másodperces köröket teljesítve, végig nagyon közel a rekord részidőihez. Az üldőző bolyt néhány másodperces hátrányban a kenyai Edward Cheserek vezette. A célba érkezés utáni időszak feszült várakozással telt, míg a hivatalos idő alapján kiderült, hogy mindössze 1 századmásodperccel maradt el a világcsúcstól, viszont új etióp rekordot futott.

“Nagyon boldog vagyok, nagyon közel voltam hozzá” – mondta Kejelcha. “Még ebben a szezonban újra meg fogom próbálni és tudom, hogy képes vagyok rá.”

Az etióp mögött 5 másodperccel az ezüstérem sorsáról is 1 századmásodperc döntött, Cheserek nagy hajrában előzte meg a 800 méteren olimpiai bronzérmes amerikai Clayton Murphyt.

Michael Saruni (KEN) a világon másodikként 1:44:00-en belül 800 méteren

Kejelcha csak a második volt szombat este, aki az örökranglista második helyére futott fel a Millrose Gamesen. Egy órával korábban a kenyai Michael Saruni egyértelmű győzelmet aratott 800 méteren. A verseny első felében közvetlenül az amerikai Donavan Braziert követte. Brazier még 600 méternél is vezetett, itt csak 0,75 másodperccel volt elmaradva a múlt hónapban ezen a távon felállított egyéni csúcsától. Saruni azonban meghúzta az utolsó kört, ezzel 1:43:98-at futva megszerezte a győzelmet. Ezzel az eredménnyel ő lett a világon a második, aki 1:44-en belül teljesítette a távot. A világcsúcstartó 1997 óta Wilson Kipketer (1:42,67).
Brazier a második helyen végzett, 1:44,41-gyel új amerikai csúcsot futva.

A jamaikai iramfutót újra kellett éleszteni 3000 méteren

A 3000 méteren nyúlként iramot diktáló jamaikai Kemoy Campbell 1000 méter után összeesett a pályán, életét az azonnali defibrillátoros újraélesztéssel tudták megmenteni. Azonnal kórházba szállították, ahol aztán stabilizálták az állapotát. Az ügynöke elmondta, hogy mindenkit sokkoltak a történtek, de a futó most már jobban van, barátnője és testvére is mellette van a kórházban.

Forrás: iaaaf.org

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek