Patrycja Bereznowska 48 órás világcsúcsUltrafutás 

325 km-t futott futópadon 48 óra alatt

Korábban kétszer is megdöntötte a 24 órás futás világrekordját Patrycja Bereznowska, aki nemrég futópadon állított fel 48 órás világcsúcsot. A 45 éves futó jelentősebb sportpályafutását bokasérülés akadályozta meg, írja a csupasport.hu.

„A papírforma szerint nem nekem kellett volna nyerni, hiszen Bereznowska világbajnok, Európa-bajnok, Spartathlon-győztes, Badwater-győztes, és ahol indul, ott nemcsak győz, csúcsokat is fut” – így méltatta riválisát, Patrycja Bereznowskát Maráz Zsuzsanna, miután nemrég az öt évvel ezelőtti pályacsúcsánál is jobb idővel nyerte meg az őszre halasztott Ultrabalatont. A lengyel ultrafutó tényleg félelmetes eredménysorral büszkélkedhet, s hogy a legfrissebbel kezdjük: alig egy héttel ezelőtt világcsúcsot futott futópadon.

A 45 éves sportoló a közösségi oldalán folyamatosan dokumentálta a 48 órás futást. Két nap alatt 325 kilométert tett meg, így átadta a múltnak a svéd Kristina Paltén 2014-es 322.93 km-es teljesítményét, ráadásul 100 mérföldön (17:48:28) és 24 órás futásban (212.25 km) is átírta a lengyel legjobbat.

A legkeményebb versenyeken is a csúcson

Patrycja Bereznowska talán legnagyobb sikerét 2017-ben aratta, amikor Belfastban egyéni aranyérmet szerzett a 24 órás világbajnokságon, plusz csapatban második helyen zárt. Az Eb-kről sem távozott üres kézzel, 2016-ben csapatban, 2018-ben egyéniben és csapatban is a dobogó felső fokára állhatott.

Egy évvel ezelőtt a The First News szentelt nagyobb cikket neki, miután megnyerte a világ legnehezebb ultrafutóversenyének tartott Badwatert. 24:13:24-es ideje összesítésben a második helyre sorolta.

„A verseny előtt nem gondoltam volna, hogy ilyen jól lehet érezni magam egy ennyire nehéz viadalon.”

Ahogy a cikk is megemlíti, 2017-ben a vb-n 24 órás világrekordot futott, ahogy abban az esztendőben csúcsidővel nyerte meg a Spartathlont is, a 24:48:18 azóta is toperedmény. Hazai terepen félmaratonitól kezdve minden távon indul, részt vesz katonai versenyeken is, amelyen 52 kg-os testsúlya mellé 10 kg-os felszerelést cipel, sőt néha akadályfutásra is nevez.

„Mindig is az a típus voltam, aki szeret versenyezni és nyerni. Még mindig vonz, hogy teszteljem a határaimat.”

Ő egyébként a 2018 decemberi írországi versenyt élte meg a legnehezebben, amelyet szinte vakon zárt. Csak a sötétet és a világosat tudta megkülönböztetni, kiderült, hogy szaruhártya-ödémája alakult ki.

Gyerekkorától sportol

A sport mindig is közel állt hozzá. Gyerekként hiperaktív volt, ezért a szülei sportiskolába küldték. Szeretett kosarazni, aztán amikor megállt a növésben, az atlétikához pártolt. A terveit egy bokasérülés zúzta össze, ezért lovagolni kezdett, belekóstolt az állóképességi lovaglásba. Ma megélhetésként lovakkal foglalkozik, lovakat képez. Ahogy az állatokkal dolgozott, rájött, hogy nem is annyira rossz a bokája, ezért 2008-ban félmaratonin indult. Hét hónappal később már maratonit nyert. 2013-ban nevezett először ultramaratoni versenyre, aztán fokozatosan emelte a tétet. A monoton edzések és a rossz időjárás nem ijeszti el.

Lelkileg kínozza, ha elmulaszt egy edzést, sokszor futás közben támadnak a legjobb ötletei.

A kilométereket szomorú történés hatására is falja: édesanyja depressziós volt, és 2001-ben öngyilkos lett. A lelki bajt pajzsmirigybetegség és szabályozatlan hormonális problémák okozták, ám az orvosok nem találták meg a kapcsolatot a fizikai és lelki nehézségek között. A lengyel futó teljesítményével tanítani szeretne, felhívni a figyelmet arra, milyen fontos beszélni a mentális betegségekről.

Bereznowska edző nélkül készül, sőt az utazásoktól kezdve mindent magának szervez. A legkeményebb időszakban akár napi 30 km-t is fut, edzőteremben gyötri magát, úszik és kerékpározik, a szigorú étrend is a felkészülés részét képezi. Ha mindez nem volna elég, a lovak és az edzés mellett tai chira, kertészkedésre és főzésre is jut ideje. A 45 éves futó arról is beszélt, hogy hazája szövetségétől csak a vb-re és Eb-re kap némi támogatást, költségtérítést, holott mindenütt szép eredményeket érnek el. A Badwateren indulást például közösségi finanszírozásból valósította meg.

Fotó: Patrycja Bereznowska/Facebook

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek