Caster SemenyaPályaatlétika 

Caster Semenya emberi jogi bírósághoz fordul, hogy újra versenyezhessen

Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert nem engedik női versenyeken indulni magas tesztoszteronszintje miatt – írja a telex.hu.

A dél-afrikai Semenya ritka rendellenességgel született: női testben XY-kromoszómája van. Ezért a normális, XX-kromoszómás nőknél jóval több tesztoszteront termel a szervezete. Így jóval izmosabb is, mint az átlag nők, ami hatalmas előnyt jelent számára a női futómezőnyhöz képest. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség arra kötelezte, hogy ha 400 méter és 1 mérföld közötti számokban akar indulni, mesterségesen szállítsa lejjebb a hormonszintjét. Még azelőtt, hogy ebben az ügyben elvesztette volna a pert, Semenya két olimpián megnyerte a 800 méteres síkfutást.

A 30 éves futó a jogai megsértésének értékeli, hogy nem engedik indulni anélkül, hogy beavatkozzon a hormonháztartásába. Szerinte a magas tesztoszteronszint egy „genetikai ajándék”. Semenya és ügyvédei szerint a tesztoszteronszint csökkentését szolgáló beavatkozások (pl. fogamzásgátló szedése, hormonblokkoló injekciók) megalázóak és potenciálisan ártalmasak lehetnek. A futó nem kívánja alávetni magát ennek, inkább megtámadja a korábbi ítéletet az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

„Csak annyit kérünk, hogy szabadon futhassak, most és mindörökké” – kommentálta Semenya a jogi lépést.

Hogy lefut-e az eljárás a tokiói nyári olimpiáig, az kérdéses. Életkora miatt valószínűleg a 2021-es olimpia lehetne az utolsó, amin Semenya elindul.

Fotó: nemzetisport.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek