év atlétája 2022 Kozák Luca, Halász BencePályaatlétika 

Kozák Luca és Halász Bence az év atlétái 2022-ben

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége 2022-ben is megválasztotta az év atlétáit és az év edzőjét. A felnőttek között az idén Kozák Luca és Halász Bence vehette át a rangos elismerést.

„A magyar atlétika 2022-ben ismét bizonyított. Fontos év volt, mert részben az elmúlt években tapasztalt nem várt szituációk miatt a közelmúlt szezonjai nem úgy sikerültek, mint ahogyan szerettük volna, különös tekintettel a tokiói olimpiára. Ebből a nehéz helyzetből azonban idén nem csak hogy felálltunk, de még szintet is léptünk. Ennek két vezető alakja Kozák Luca és Halász Bence voltak, akik, ahol elindultak, ott maradandót alkottak. Kiemelkedik az összes versenyük közül a müncheni Európa-bajnokság, ahol mindketten éremmel zártak.

A két kiemelt versenyzőnkön kívül a többiek is fantasztikus munkát végeztek, senki nem vallott szégyent és komoly tapasztalatokat szereztek a nemzetközi mezőnyben. Madarász Viktória, Szilágyi Réka, Gyurátz Réka és a váltók számára is kiemelkedően sikerült a 2022-es év. De nem csak ők, hanem mindenki más is tudása legjavát adta. Mindenki felmérte és tudja, hogy a jövő évi budapesti világbajnoksággal micsoda lehetőség kapujában áll a magyar atlétika” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Év atlétája díj 2022, a győztesek:

 • Az év női atlétája Kozák Luca lett, aki a nyári Európa-bajnokságon 100 méteres gátfutásban ezüstérmet nyert. Ráadásul az elődöntőben és a döntőben is 12.69 másodperces magyar csúccsal zárt. Az európai ranglista 5. helyezettje emellett fedett pályán 60 m gáton is tovább javította az előtte szintén saját maga által tartott országos csúcsot (7.92). Edzője Suba László, egyesülete a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola.
 • Az év férfi atlétája szintén egy Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló, Halász Bence Kitűnő kalapácsvetőnk már az oregoni a világbajnokságon áttörte a hőn áhított 80 méteres határt, amivel 5. lett, majd egy hónappal később a kontinensviadalon 80,92 méterre javította élete legjobbját. Csak hárman tudtak müncheni dobásánál nagyobbat ebben a szezonban. A Dobó Európa Kupát is megnyerő atléta edzői Németh Zsolt és Németh László, egyesülete a Szombathelyi Dobó SE.
 • Az év para atlétája a paralimpiai bajnok Ekler Luca lett, akinek idei fő versenyét, a világbajnokságot elhalasztották, de távolugrónk így sem maradt világcsúcs nélkül: júniusban a párizsi Grand Prix-n, a T38-as kategóriában 5,82 métert ugrott. Egy héttel később az épek között csupán két centivel maradt el a hat métertől. Edzője Szalma László, egyesülete a TSFE.
 • Az év U23-as női atlétája Takács Boglárka, aki az idén megdöntötte a női 100 méteres síkfutás magyar csúcsát. Az Európa-bajnokságon futamgyőzelemmel elődöntőbe jutó fiatal sprinter előbb 11.37-et futva megdöntötte Szabó Enikő 2004-es országos rekordját. Később, a szezon végén tovább javította azt (11.31). A magyar bajnokságon triplázott: a 100 méter mellett 200-on és a 4×100-as váltóval sem talált legyőzőre. Edzői Németh Roland és Varga Tamás, egyesülete a Budapesti Honvéd Sportegyesület.
 • Az év U23-as férfi atlétája a felnőtt mezőnybe szintén az idei szezonban berobbanó Huller Dániel, aki 800 méteren nagy bravúrral bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe. A kétkörös távon 1:45.53-ra javította a korosztályos hazai rekordot és alig 16 századra került Kazi Tamás felnőtt magyar csúcsától. Edzői Maracskó Pál és Orosz Ákos, egyesülete a Városi Sportegyesület Dunakeszi.
 • Az év junior női atlétája az U20-as világbajnokságon 100 méteres gátfutásban bronzérmes Tóth Anna számos alkalommal döntött korosztályos magyar csúcsot nem csak szabadtéren (13.00 – a korosztályos európai ranglista legjobbja), de fedett pályán 60 m gáton is (8.22 – a korosztályos világranglista 2. helyezettje). A felnőtt Eb-n a női 4×100-as váltó befutóembereként is szépen helyt állt. Edzői Tigyi József és Tóthné Szepesi Éva, egyesülete a DVTK.
 • Az év junior férfi atlétája Guth Mátyás, aki az U20-as világbajnokságon magasugrásban az 5. helyen végzett. Június közepén ugrott 2,19 méteres egyéni csúcsával a korosztályos világranglistán a 9. helyet foglalja el a juniorok között. Edzője Lőrincz Milán, egyesülete a MATE-GEAC.
 • Az év ifjúsági női atlétája Viszkeleti Villő lett, aki a Gymnasiadén bronzéremnek, az U18-as Eb-n ezüstéremnek örülhetett, ráadásul a korosztályos világranglistán is a 2. helyen áll. A fiatal kalapácsvető az U20-as vb-n is szépen helyt állt, és egy 5. hellyel térhetett haza Kolumbiából. Edzői Németh Zsolt és Németh László, egyesülete a Szombathelyi Dobó SE.
 • Az év ifjúsági férfi atlétája, Horváth Máté Barnabás az U18-as Eb-n már első kísérletével 73,72 métert dobott gerelyhajításban (a 700 grammos szerrel), amivel ezüstérmes lett. Egyéni csúcsa 73,93 méter, amivel a korosztályos világranglista 9. helyén áll. Edzői Szalma Róbert és Horváth Gergely, egyesülete a Veresegyház VSK.
 • Az év edzője Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE edzője, akinek tanítványai közé két díjazott kalapácsvető is tartozik: a felnőtt Eb-ezüstérmes Halász Bence és az U18-as Eb-ezüstérmes Viszkeleti Villő. Mellettük az idei Eb-n 7. helyen záró Gyurátz Réka, és a Münchenbe szintén kijutó Pars Krisztián és Rába Dániel is az ő irányítása alatt készül.
 • Az év áttörése kategória díjazottja a rúdugró Klekner Hanga, aki 2022-ben szabadtéren 20, fedett pályán 22 centimétert fejlődött. Egyéni csúcsa immáron 4,45 méter, amit az országos bajnokságon ugrott. Emellett kijutott a felnőtt Eb-re is. Edzője Szabóné Molnár Krisztina, egyesülete a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola.

Forrás/fotó: atletika.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek