Kozák LucaPályaatlétika 

Kozák Luca második lett a Gyémánt Liga nyitóversenyén

Kozák Luca és Rivasz-Tóth Norbert is meghívást kapott a 2021-es Gyémánt Liga első, Gateshead-i állomására. Mellettük további négy magyar volt ott a vasárnap délután másik rangos külföldi viadalán, a Continental Tour Bronze sorozatának Rehlingenben megrendezett versenyén, írja az atletika.hu.

Kozák Luca – 100 m gátfutás

Vasárnap Európa-szerte borzalmas időjárás várta az atlétákat. A nagy-britanniai Gatesheadben sorra kerülő Gyémánt Liga-versenyen Kozák Lucának és a 100 méteres gátfutás többi indulójának elképesztően erős, 3,9 m/s-os szembeszélben kellett rajthoz állnia. A mieink büszkesége ezt annyira jól oldotta meg, hogy 13.37-es idővel a második lett Cindy Sember mögött. Olyan ellenfeleket előzött meg, mint a korábbi Európa-bajnok Tiffany Porter.

„Szerintem még soha nem futottam ekkora szembeszélben, kemény verseny volt” – mondta az élete eddigi legjobb Gyémánt Liga-eredményét elérő Kozák Luca. „Sejtettem, hogy nem lesz meleg, de amikor a többiekkel megláttuk, hogy mekkora szembeszél van és az eső is esik, egy picit megijedtünk. Nem az időeredményen volt a hangsúly ilyen körülmények között, de örülök, hogy megoldottam a feladatot és második lettem egy ilyen erős mezőnyben. Sikerült bebizonyítanom magamnak, hogy jó a formám és erős vagyok” – értékelt boldogan gátfutónk. Lucát a 2018-as birminghami viadal után láthattunk ismét a világ legerősebb versenysorozatában rajthoz állni.

53.32-es időeredményével Koroknai Tibor futamában harmadik, összesítésben 7. helyen zárta a 400 méteres gátfutást.

Szögi István – 1500 m

Miután szerdán Ostravában 3:36.83-as új egyéni csúcsot ért el a Golden Spike nevű rangos versenyen, négy nappal később Szögi István élete második leggyorsabb 1500 méterét futotta szabadtéren. Az egyre jobb formában lévő atléta ezúttal 3:38.92-vel az 5. pozíciót szerezte meg.

„A rajt jól sikerült ebben a nagy mezőnyben, így a verekedésből most kimaradtam, azonban rövid időn belül sokan elmentek mellettem. Nem helyezkedtem jól, így visszaestem a mezőny második felébe. Közben úgy éreztem, hogy jó helyen vagyok, mert még a korábbiakhoz képest kicsit lassabb tempó sem esett jól. 1000 méternél éreztem, hogy van még bennem és el kell indulnom, azonban a szél és a rossz helyezkedésem megnehezítette a dolgom.

Az utolsó 500 métert majdnem végig a kettesen futottam és a mezőny eleje már sajnos nem volt elérhető számomra. Taktikailag vétettem hibákat, azonban most is teljesen kifutottam magamat. Az időjárás nem volt a legideálisabb, ugyan a nagy esőzés elmaradt, viszont annál nagyobb szél fújt szinte egész nap” – mondta az SVSE 25 éves kiválósága. Szögit június első felében Hengelóban és esetlegesen egy franciaországi versenyen láthatunk legközelebb.

Vindics Balázs – 800 m

Ahogyan Szöginek, úgy a 800 méteren induló Vindics Balázsnak is hozhat pár pontot a Rehlingenben elért 1:47.87 a Road To Tokyo ranglistán, ahol már vasárnap előtt is kijutást érő helyen állt.

„A szezon eleji futásaimmal nem voltam teljesen elégedett. Egy picit kétségbe voltam esve, hogy milyen formában lehetek.  Abban bíztam, hogy egy 1:47.5-1:48.0 közti futással 3.-5. helyen be tudok érni. Az 1:47.87-es idő 4. hellyel nagyjából megfelelt a minimum elvárásomnak” – mondta várakozásairól az UTE középtávfutója, majd a vasárnapi futam alakulásáról is beszélt.

„Olyan szempontból egy picit csalódott vagyok, hogy 700-ig úgy éreztem, minden tökéletesen alakul. Talán egy picit lassan kezdtem, de nem kerültem lökdösődésbe, és a 2-es pályán sem kellett túl sokat futnom, jól is éreztem magam. Ehhez képest a végén hárman is elléptek mellettem. Ezen még dolgoznom kell, még jobb állapotban kellene az utolsó 100-ra érni ilyen tempó mellett és talán lehettem volna kicsit harciasabb is a hajrában, de ez most így sikerült.”

„Az olimpiai pontszámomon egy picit így is sikerült javítani, remélem, hogy Tatabányán és az ob-n még előrébb lépek pontszámban. Szükségem lesz rá, hiszen nagyon szoros a ranglista. Még semmi sem dőlt el, de úgy érzem továbbra is van esélyem megszerezni az indulási jogot” – mondta a 800 méteren 39. helyen álló versenyző. Ebben a számban 48, 1500 méteren 45 sportoló lehet ott a XXXII. nyári olimpiai játékokon.

A világsztároknak sem kedvezett az időjárás

Gatesheadben az időjárási körülmények az igazán jó eredményeket a világsztárok körében is megakadályozták. Női 100 méteren az eddigi versenyeit uraló Sha’Carri Richardson nem bírt a szembeszéllel, így a döntőben Dina Asher-Smith legyőzte őt. Marie-Josée Ta Lou, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Blessing Okagbare is megtapasztalhatta, hogy milyen, amikor a célegyenesben a rosszabbik irányból fúj a szél.

„Az idei legfőbb célom, hogy annyi versenyt nyerjek, amennyit csak tudok” – ezek Jakob Ingebrigtsen szavai voltak a viadalt megelőző sajtótájékoztatón. A 20 éves norvég tehetség Gatesheadben rögtön meg is tette az első lépést e felé. 3:36.27-es győztes ideje ilyen körülmények között bizakodásra adhat okot a számmára.

Ahogyan Kenneth Bednarek számára az a tény, hogy Ostrava után ismét legyőzte két kanadai riválisát, Aaron Brownt és André de Grasse-t. Női 1500 méteren Laura Muir 4:03.70-es idővel otthon tartotta az aranyérmet.

Kapcsolódó linkek: 
Diamond League, Gateshead, eredmények
Continental Tour Bronze sorozat, Rehlingen, eredmények

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek