Mariko Yugeta 62 éves világcsúcstartóUtcai futás 

Maratoni világrekordot döntött a hatvanas hölgy

Negyedszer írta át a hatvan felettiek maratoni világcsúcsát a japán Jugeta Mariko. Most éppen 2:52:01-gyel tartja a rekordot – ez egyúttal az egyéni legjobbja is, írja a csupasport.hu.

Sokaknak a versenyek elmaradása miatt még el sem kezdődött a futás szempontjából a 2021-es év. A japán Jugeta Mariko már másodszor állít fel világcsúcsot a hatvan feletti nők korosztályában a maratoni távon.

És miközben sok hobbifutónak áttörhetetlen álomhatár a három óra, a 62 esztendős futó aktuális legjobbja már 2:52:01.

Ezt az időeredményt szombat óta mondhatja magának, hiszen ekkor száguldott végig az Itabasi maratonin Tokióban. A korosztály eddigi világcsúcsát még januárban, az oszakai 42 km-en állította fel 2:52:13-mal.

Jugetának egyébként nem először sikerült a csúcsdöntés, mióta belépett a hatvanasok korosztályába. 2019 novemberében először 2:59:15-tel lett csúcstartó – egyúttal ő volt képes először három órán belül célba érni a hatvan feletti nők közül. Néhány héttel később 2:56:54-re faragta a legjobbját, majd januárban ennél is jobbat futott. A márciusi nagojai eseményen sem járt messze az újabb csúcstól, akkor 2:54:31-gyel „kellett megelégednie”. A Japan Running News szerint egyébként Jugeta a rövidebb távokat sem veti meg. Idén áprilisban japán csúcsot futott 800 m-en (2:43:00) és 3000 m-en (10:54:05).

A Deutsche Ultramarathon-Vereinigung, azaz a DUV honlapja 2011 óta tüntet fel a neve mellett maratoni távokat, évről évre indult a 77 km-es okumaszasi ultrán. Egy másik cikk Jugeta motivációját idézi fel: középiskolásként és egyetemistaként hosszútávfutásban jeleskedett, majd 1982-ben a maratonival is megpróbálkozott, ám akkor, mondhatni, ereje teljében „csak” 3:09:21 jött neki össze Tokióban.

Tüske maradt benne, nagyon zavarta, hogy nem tudott három órán belülre kerülni, ám aztán nem volt alkalma javítani, hiszen a családi élet került előtérbe, férjhez ment és anya lett. Azonban mindig bántotta, hogy nem sikerült elérnie a nagy célt, így hát ismét futócipőt ragadott.

A többi pedig már történelem…

Fotó: aractidf.org

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek