Ménes Anita hosszútávfutóTerepfutás 

Debreceni ezüstérem a hegyifutó félmaratoni ob-n

Szentgálon rendezték meg a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokságot múlt vasárnap. A népes mezőnyben ott volt a debreceni születésű Ménes Anita is, aki remek futással ezüstérmet szerzett az emberpróbáló viadalon, írja a haon.hu.

Pedig nem volt zökkenőmentes a felkészülése, hiszen a mostani megmérettetés viszonylag közel volt a márciusi debreceni maraton ob-hoz. Az ott megszerzett bronzérem után a futónő egy hosszabb pihenőt tartott, és átesett egy kisebb betegségen is, így mindössze két hetet tudott rendesen edzeni a félmaratonira. Ám mivel az év egyik fő versenyének tekintette, Anita fejében meg sem fordult, hogy nem lesz ott a szentgáli rajtnál.

Rekordlétszámú induló, közel 100 fő nevezett be idén a hegyi félmaratoni országos bajnokságra. Nemcsak létszámban, hanem összetételben is erős volt a többszörös magyar bajnokokkal és olimpikonnal megspékelt mezőny. Az eredetileg félmaratoni távnak kiírt pálya útvonalát erdészeti lezárások miatt többször módosították a szervezők, végül kétkörös pályán 22 kilométert – benne 700 méter szintemelkedéssel – tettek meg a versenyzők.

– Úgy tűnik, hogy a versenyek hiánya miatt mindenki megragadja a lehetőséget a rajthoz álláshoz, ami az eredmények szempontjából rendkívül motiváló számomra – számolt be a Hajdú-bihari Naplónak Ménes Anita.

– Technikás terepen versenyeztük, több hosszabb és rövidebb, helyenként 20 százalékos komoly emelkedős szakasszal. A sík részek viszonylag jól futhatóak voltak. A kavicsos, avarral borított meredek lejtős útszakaszok és keskeny ösvények feladták a leckét, ami miatt nagyon ébernek kellett lennünk – ismertette a többszörös bajnok futónő. Mivel előzetesen nem járta be a pályát, óvatosabban kezdett, melyet a második körben szeretett volna fokozni, és javuló időre futni.

A cívisvárosi hosszútávfutó az első kör felénél a hegycsúcsra érve a női mezőny második helyére küzdötte fel magát. Ezután próbálta ledolgozni az éllovas Tiricz Irén és közte lévő távolságot, de végül az ezüstérmet jelentő helyen ért célba.

– Összességében elégedett vagyok, mert ahhoz képest, amennyit készülni tudtam a versenyre, a második helyet sikerült megszereznem. Bár kevés versenyzési lehetőségünk volt, ezzel az ezüsttel együtt már két országos bajnokságon szerzett érmet tudhatok magaménak idén, melyek számát szeretném még tovább gyarapítani az évben – nyilatkozta Ménes Anita.

Fotó: haon.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek