Spartathlon 2021 rajtUltrafutás 

23 magyar futóval elrajtolt a Spartathlon

Népes magyar csapat vágott neki reggel 6 órakor az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távnak, köztük a két címvédő, Maráz Zsuzsanna és Bódis Tamás, valamint az 1991-es év leggyorsabb futója, Bogár János.

A klasszikus ultrafutóverseny szintideje 36 óra, ennyi idejük van a futóknak, hogy zömében aszfaltos utakon teljesítsék a távot. A futás egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja, és történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját. A történet szerint ie. 490-ben, a marathóni csata előtt Miltiádész követet menesztett Athénból Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól.

Ezt a futást próbálta 1982-ben reprodukálni John Foden és néhány ultrafutó barátja. Egyiküknek sikerült 36 órán belül teljesíteni a távot, ezzel meg is született a verseny, ’83-ban rendezték meg először, azóta 2020 kivételével (Covid-19 miatt) minden évben megrendezték, az idei a 39.

A Spartathlonnak több magyar győztese is volt az évek során:
Lubics Szilvia (2011, 2013, 2014)
Nagy Katalin – amerikai színekben (2015, 2016)
Maráz Zsuzsanna (2018, 2019)
Bogár János (1991)
Bódis Tamás (2019)

Minden idők legjobb eredményét a görög ultrafutó legenda, Jánisz Kúrosz érte el 1984-ben, akkor 20 óra 25 perc alatt teljesítette a versenyt. A négy legjobb idő az ő nevéhez fűződik, egyszer lefutotta oda vissza is a közel 500 kilométeres távot, ezzel teljes egészében rekonstruálva Pheidippidész útját.

Legtöbbször, 22 alkalommal a német Karl Hubert ért célba, őt Lőw András 21 teljesítéssel követi az örökranglistán.

A 2021-es magyar indulók (ABC sorrendben):
Bódis Tamás, Bogár János, Boros Richárd, Dombay Gábor, Dörnyei István, Farkas Zoltán, Gálik Ervin (Szlovákia), Gyöngyösi János, Hallgató-Csík Ivett, Ihász Veronika, Kozma Zsolt, Lovász Zsolt, Lőw András, Lukács Albert, Maráz Zsuzsanna, Sárosi Gyula, Sélley Gábor, Simonyi Balázs, Szabó Béla, Szekeres Tibor, Takács Péter Balázs, Veress Béla, Zétényi Szvetlana

A futókat online több csatornán is lehet követni a futás során:
Élő eredmények: http://www.spartathlon.gr/en/live-data-en.html
Hivatalos GPS nyomkövetés: https://track.trail.live/event/spartathlon
Magyar csapat GPS-es nyomkövetés: https://movingobject.co/spn21/
Magyar résztvevők részidő táblázat ellenőrzőpontonként: https://futasvilaga.hu/spartathlon-2021-magyar-resztvevok-reszidoi/

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek