Szabó Nóra 2022 egyéni csúcs maratonUtcai futás 

Szabó Nóra 2:30:31-es egyéni csúccsal 9. lett az Amszterdam Maratonon

Remekül sikerült Szabó Nóra számára a vasárnapi TCS Amsterdam Marathon, ahol 2:30:31-es új egyéni csúcsot futva a 9. helyen ért célba, írja az atletika.hu.

„Egy erős kezdést terveztünk, de nem ennyire. Azonban nagyon nagy szél volt és mindenképpen szerettem volna bolyban futni, ezért egy sokkal gyorsabb iramot kellett bevállalnom, hogy ne egyedül kelljen futnom. 27km-ig próbáltam a bollyal tartani a lépést, utána sajnos leszakadtam és teljesen egyedül futottam egészen a célig.

A pálya az időjárási körülmények miatt nekem ma nem tűnt annyira könnyűnek, de a győztes idők is azt mutatják, hogy lehet itt jól futni. Azért itt is vannak fordítók és kisebb-nagyobb emelkedők. 20-25 km/h-s szél volt, ami eléggé megnehezítette a versenyt, de a szelet leszámítva tökéletes futóidő volt, szerencsére az eső sem esett már a verseny kezdetére.

Úgy éreztem, hogy az Európa-bajnokságon nem sikerült azt az időeredményt elérnem, amire képes lehettem volna, ezért szerettem volna ősszel futni még egy maratont. Emiatt hosszabb lett az idény a tervezettnél, így szükség van egy kis pihenőre, hogy aztán újult erővel kezdhessem meg a felkészülést a következő évre. Szeretnék tovább fejlődni és tavasszal minél közelebb futni a vb-szinthez” – mondta a célba érkezést követően a Margitszigeti AC futónője, aki 9. helyével a legjobb európai lett a mezőnyben. Korábbi PB-jét még a tavalyi Berlin Maratonon érte el (2:31:08), amin most több mint fél percet sikerült javítania.

A világbajnoki szintet (2:28.00) ugyan nem sikerült teljesítenie, de nagy lépést tett a részvétel felé, mert egy Platinum Label (legmagasabb szintű maratoni verseny) sikerült világranglista pontokat gyűjtenie. Korábban egy ilyen verseny első 10 helyezettje automatikusan kvalifikálta magát, ez a szabály sajnos időközben változott.

Erdélyi Zsófia 2:54:53 alatt teljesítette a 42 195 méteres távot, amivel a 22. helyen végzett, Csere Gáspár sajnos az utolsó kilométereken feladta a versenyt.

A férfiak és a nők között is etióp siker született. Az uraknál Tsegaye Getachew 2:04:48-cal győzött, alig öt másodperccel Titus Kipruto és hattal Bazezew Asmare előtt egy erős mezőnyben, amiben kilencen is 2:06-on belül futottak.

A nőknél a klasszikus távon ezen a viadalon debütáló Almaz Ayana diadalmaskodott, aki az 5000 és a 10 000 méter korábbi világbajnokaként és utóbbi szám olimpiai bajnokként érkezett meg Amszterdamba. 2:17:19-es ideje a valaha volt leggyorsabb maratoni bemutatkozás is egyben. A második helyezett Genzebe Dibaba (2:18:04) és a harmadikként záró Tsehay Gemechu (2:18:58) szintén erős eredményekkel tették le névjegyüket.

Forrás/fotó: atletika.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek