World Athletics év atlétája 2020Futólag 

Tíz sportolót jelölt az év férfi atlétája díjra a World Athletics

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) hétfőn közzétette annak a tíz versenyzőnek a nevét, akik közül kikerül az idei év férfi atlétája, írja a nemzetisport.hu.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó esztendőben a jelöléseknél szinte egyáltalán nem lehetett nagy világversenyek eredményeit figyelembe venni, mivel sem az olimpiát, sem a fedett pályás világbajnokságot nem rendezték meg idén. Ráadásul a szokásosnál lényegesen kevesebb egynapos viadalra kerülhetett sor, mégis, a legjobbak egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak 2020-ban is, így már a tízes jelöléshez is világraszóló produkcióra volt szükség.

A listáról a svédek rúdugrózsenije, Armand Duplantis és az ugandai hosszútávfutó, Joshua Cheptegei emelkedik ki. Előbbi fedett pályán kétszer döntött világcsúcsot, melyet február óta 618 centiméterrel tart, majd szabadtéren egy centivel megjavította a legendás Szerhij Bubka 614 centis szabadtéri rekordját, összességében pedig 16 viadalon maradt veretlen ebben az évben.

A tavaly mezei futásban, majd 10 000 méteren is világbajnok Cheptegei a félmaratoni vb-n elért negyedik helye után a pályán szárnyalt, 5000 méteren (12:35.36 perc) és 10 000-en (26:11.00 perc) is világcsúcsot állított fel. Utcán pedig 5 kilométeren (12:51 perc) döntött rekordot.

Az új rekordok Duplantist és Cheptegeit is vélhetőleg a többi jelölt elé emelik, úgy is, hogy a német Johannes Vetter gerelyhajításban (97.76 méter), míg a norvég Karsten Warholm 400 gáton (46.87 másodperc) érte el minden idők második legjobb eredményét, az amerikai Ryan Crouser pedig súlylökésben (22.91 méter) az örökranglista harmadik helyére lépett fel idén. A jelöltek között az idei év egyetlen felnőtt világbajnoka, a félmaratoni-vb-n első, szintén ugandai Jacob Kiplimo is ott van, aki vb-diadala mellett a 3000 méter ranglistavezető idejével (7:26.64 perc) is büszkélkedhet, melynél 2007 óta senki sem futott jobbat.

A jelöltekre a World Athletics közösségi média oldalain (Facebook, Instagram, Twitter), az egyes jelölteket bemutató posztok kedvelésével lehet szavazni.
A végeredményt a nemzetközi szövetség tanácsának, illetve a nemzetközi atlétika „családjának” szavazatai és a szurkolók voksai alapján hirdetik ki. Előbbié 50, utóbbi kettőé pedig 25-25 százalékban számít majd be a végelszámolásnál.

A győztes nevét a WA december 5-én, virtuálisan sorra kerülő gáláján jelenti be.

Fotó: worldathletics.org

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek