Tokio2020Futólag 

Kevesebb ismert személyiség lesz a tokiói olimpiai lánggal futó stafétában

A japán kormány fontolgatja, hogy az olimpiai lángváltóból kiveszi a hírességeket, ezzel is csökkentve az érdeklődők csoportosulásának esélyét, írja a sport365.hu.

A lépés mellett érvelők szerint a hatalmas tömegek összeverődésével, amelyet a celebek jelenléte óhatatlanul kivált, gyengülne azon intézkedések hatása, amelyeket az országban a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hoztak.

Az elképzelés szerint – írta a Kyodo News – a sporthoz általában és az olimpiához köthető ismert emberek továbbra is tagjai lennének a stafétának.

A szervezőknek azonban főfájást okozhat a további celebek kivétele, mivel a fáklyahordozók többségét már a játékok elhalasztásának márciusi bejelentése előtt felkérték a részvételre.

Egy meg nem nevezett helyi tisztviselő azt mondta: elképzelhetetlen a váltó résztvevőinek “átrendezése”. “Emellett nem tudom, hol kell meghúzni a határt annál, hogy ki a híresség” – tette hozzá.

Korábbi olimpiákkal példálózva a japán hírügynökség megemlítette, hogy hatalmas tömegeket vonzott. 2000-ben, Sydneyben az énekes Olivia Newton-John, majd 2002-ben Christopher Reeve, a Superman filmek néhai sztárja, aki a Salt Lake City-i téli játékok fáklyavivői között volt.

Jackie Chan hongkongi színész-rendező 2008-ban a láng Pekingbe vezető útja elején vállalt szerepet. Idén márciusban pedig Gerard Butler hollywoodi filmsztár miatt Spártában sereglett össze óriási tömeg. A nem a sport világából érkező hírességek 1988 óta vesznek részt rendszeresen a fáklyafutásban.

A 2021-es olimpiai staféta március 25-én rajtol Fukusimában és útja 121 napig tart majd, a lángot az ország mind a 47 prefektúráján keresztülviszik.

A láng idén március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok március 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében.

A láng március 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. Az olimpia 2020-ról 2021-re halasztásáról szóló döntés után a szervezők bejelentették, hogy az idei váltót törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

Az elnevezését – Tokió 2020 – megőrző olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.

Fotó: origo.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek