Usain BoltFutólag Pályaatlétika 

Usain Bolt kislányán múlhat apukája edzői pályafutása

A világ valaha volt leggyorsabb embere, Usain Bolt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a közeljövőben edzősködésbe kezdjen, írja a hosszabbitas.hu a The Gleaner című jamaicai lap alapján. A nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter erről egy üzletemberek számára rendezett online konferencián beszélt.

Bár a három évvel ezelőtt visszavonult atléta mostanság sikeres üzletemberként tevékenykedik, lát esélyt arra, hogy edzőként visszatérjen a sportágba. Mint mondja, egyelőre azért kezeli óvatosan a kérdést, mert szerinte ehhez a hívatáshoz rengeteg türelem kell, ami neki, úgy érzi, nincsen. Azt is hozzáteszi azonban, hogy első gyermeke, Olympia születése óta azért fejlődött valamicskét ezen a területen. 

A kislánynak tehát komoly szerepe lehet abban, hogy világklasszis apukáját ne veszítse el az atlétika.

“Ha sportolókkal akarsz foglalkozni, muszáj, hogy rengeteg türelmed legyen” – mondja Bolt“És, ami engem illet, nekem nincs túl sok belőle. Igaz, azóta, hogy megszületett a kislányom, próbálok valahogy türelmet tanulni. Úgyhogy a közeljövőben talán eljutok majd odáig, hogy azt mondhassam, tudnék edző lenni. De Olympia előtt erre biztos, hogy képtelen lettem volna.”

Pályafutása legnagyobb részében Bolt a Racers Track Club alapítója és vezetőedzője, Glen Mills irányítása mellett készült. Az együttműködés nyolc olimpiai bajnoki címet, tizenegy világbajnoki aranyérmet, valamint 100-as és 200-as világcsúcsokat eredményezett. 

Azt mondja, pontosan tudja, hogy egy jó edzőnek milyen képességekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy tehetségeket tudjon kinevelni. Nagyra értékeli, ahogy Mills kezelni tudta a közös munkájuk során felmerült problémákat és kihívásokat. 

Edzőként empatikusnak, de szigorúnak és következetesnek is kell lenned. Ott vannak a tanítványaid, akiknek újra és újra el kell mondanod ugyanazokat a dolgokat. Baromi nehéz feladat az edzősködés. Nem mondhatnám, hogy én például megkönnyítettem az edzőm dolgát. Időnként bizony kiabálnia kellett velem.”

Bolt arra is kitért, hogy ő mindvégig nagyon tisztelte Millst és maximálisan bízott benne. Szerinte ez a tisztelet is kellett ahhoz, hogy sikeres atléta váljék belőle. 

“Ha az edzőm azt mondta volna, hogy ‘holnap fölkelsz, és nyolc másodpercet futsz százon’, hittem volna neki. Ennyire bíztam benne. Azért, mert újra és újra bizonyított számomra. Tudtam, hogy számíthatok rá.”

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek