Kozuák Luca Fedettpályás Magyar Bajnokság Nyíregyháza 2022Pályaatlétika 

Fedettpályás Magyar Bajnokság Nyíregyháza – eredmények

Március 26-27-én a frissen átadott Nyíregyházi Atlétikai Centrum adott otthont a Fedettpályás Magyar Bajnokságnak, ahol fantasztikus eredmények születtek. Íme egy összefoglaló a futószámok eredményeiről az atletika.hu beszámolói alapján.

Március 26., szombat
BHSE fiatal sprinterének, Illovszky Dominiknak az egész tél folyamán csupán nüanszok hiányoztak ahhoz, hogy teljesítse a márciusi fedett pályás világbajnokság kvalifikációs szintjét. A 20 éves fiatal atléta a sportolók bevallása szerint is gyors nyíregyházi pályán az előfutamokat 6.78-as – az ő szintjén – könnyed eredménnyel abszolválta.

Aztán a döntőben már sikerült neki, amitől csupán egyetlen századmásodpercre volt az idei korábbi kisebb versenyeken. 6.63 másodperccel megnyerte az aranyérmet, ami belgrádi vb-szintet ért neki, ráadásul ezzel a futásával beállította Farkas Attila 2000-ben elért U23-as magyar rekordját.

Illovszky Dominik mögött Máté Tamás lett az ezüst-, Pap Márk a bronzérmes. A nők versenyében kisebb meglepetésre Nguyen Anasztázia diadalmaskodott Takács Boglárkát megelőzve. Az MTK Budapest kiválósága a döntőben 7.42-t futva előzte meg a tőle alig öt századdal elmaradó riválisát. A harmadik helyen Kéri Bettina ért célba.

Bombameglepetést hozott az 1500 méter mindkét nemnél. A hölgyeknél Tóth Lili Anna a célegyenesig az élen haladt, de ketten is jobban hajráztak nála, így végül a bronzérmes pozícióban ért célba. Az aranyérem a fantasztikus utolsó métereinek is köszönhetően a 18 éves Varga Gréta birtokába került, aki a tavaly nyári szabadtéri ob megnyerése után immáron a fedett pályás bajnoki cím birtokosa is ezen a távon. Az ezüstérmes Ohn Kinga lett, alig 16 századdal lemaradva a 4:22:22-vel diadalmaskodó SVSE-s fiatal mögött.

A férfiak versenyében Szögi István számított a legnagyobb esélyesnek, de az utolsó száz méteren Palkovits István befogta őt és meg is előzte. A KARC U23-as Európa-bajnok fiatalja 3:42.94-es új PB-vel első felnőtt fedett pályás aranyérmét nyerte meg a szintén nagyot hajrázó Pápai Mártont és tokiói olimpikon ellenfelét megelőzve.

A fantasztikus formában lévő Bartha-Kéri Bianka tovább javította egy héttel ezelőtti PB-jét 400 méteren. Az SVSE tokiói olimpikonja 53.44 másodpercet futva taktikus versenyzéssel előzte meg Molnár Jankát. A bronzérem Rapai Fannié lett, aki szintén élete legjobbját érte el (54.78).

A férfiak kétkörös távján kettős FTC-siker született: Molnár Attila 47.05-ös futásának köszönhetően fölényes győzelmet aratott. Hozzá hasonlóan a dobogóra felálló másik két atléta, Enyingi Patrik (47.91) és Steigerwald Ernő (48.45) is új egyéni csúccsal zárta az ob-t.

Az aranyérem csapattársa, Oláh Barbara birtokába került, miután Madarász Viktória 30 másodperces büntetést kapott, így visszaesett a második helyre. A dobogó legalsó fokára Récsei Rita állhatott fel.

Március 27., vasárnap
Szombat után vasárnap sem maradtunk szép eredmények és izgalmak nélkül a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban megrendezett Fedettpályás Magyar Bajnokságon. Kozák Luca új magyar csúcsot futva nyerte a 60 méteres gátfutást.

A DSC-SI atlétája fontos gátat szakított át a fedett ob második napján: pályafutása során korábban már négy alkalommal is 7.97 másodpercet futott 60 m gáton, amivel már eddig is a szám magyar rekorderének mondhatta magát. Ezúttal Nyíregyházán még ennél is jobb eredménnyel diadalmaskodott a döntőben.

7.92-es teljesítményével egy olyan versenyen tudta megjavítani az országos rekordját, ahol egy évvel korábban rossz rajt után kizárták. A második helyen az U20-as csúcstartó Tóth Anna ért célba 8.25-tel, a dobogó legalsó fokára pedig az idei legjobbját teljesítő Kerekes Gréta állhatott fel (8.28).

A férfiak 60 méteres gátfutását Szeles Bálint nyerte, aki Kozák Lucához hasonlóan már úgy érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy megvolt a szintje a belgrádi vb-re. Az egri atléta az előfutamban 7.80 mp-t futott, amiből a döntőben további öt századmásodpercet sikerült lefaragnia. Az ezüstérem Eszes Dániel, a bronzérem Almási Olivér birtokába került.

Molnár Janka a 400 méteren begyűjtött ezüstérme után 200-on új egyéni csúccsal diadalmaskodott (24.12). A TSC-Geotech atlétája izgalmas versenyt futott Furulyás Lili ellen, aki szintén új PB-vel jött be a második pozícióban (24.23). A harmadik helyezett Mohai Regina lett.

A férfi 200 méter mindhárom érmese élete legjobbját futotta az egykörös távon. Máté Tamás 21.03-mal a 6-os pályán futva győzött, amivel a 60 méteres síkfutásban szerzett ezüstérme után ismét felállhatott a dobogóra. Mögötte Wahl Zoltán (21.45) és Bundschu Patrik (22.02) is jó teljesítménnyel rukkolt elő.

Bartha-Kéri Bianka pályafutása során ötödik alkalommal nyerte meg a 800 métert fedett pályán. Az SVSE versenyzője 2:02.64-es új szezoncsúccsal szerezte meg a 400 méter után a második aranyérmét a hétvégén. A második helyen Heffner Hédi, a harmadikon Ohn Kinga ért célba.

Vindics Balázs zsinórban hetedszer lett aranyérmes 800 méteren. Az UTE versenyzője 1:49.94-es futásával nyerte meg a négykörös távot Nyíregyházán, amivel tovább írja elképesztő sorozatát. Belgrádi vb-induló atlétánk mögött Huller Dániel és Kiss Gergő Xavér jöttek be érmes pozíciókban.

Tóth Lili Anna nagyszerű teljesítményt bemutatva az összes ellenfelét lekörözte 3000 méteren. A BHSE atlétája 9:25.07-tel idei legjobbját futva nyerte meg pályafutása első felnőtt fedett ob-aranyérmét. A második helyen a korosztályos tájfutó Európa-bajnok Máramarosi Rita ért célba, a bronzérmes Kocsis Kata lett.

Hihetetlenül izgalmas versenyt hozott a férfiak 3000 métere. Pápai Márton rendkívül taktikus futást bemutatva óriási hajrával legyőzte Szögi Istvánt és Palkovits Istvánt. A MATE-GEAC kiválósága 8:09.67-es új egyéni csúccsal lett aranyérmes.

Az ob utolsó versenyszámai a 4*400 méteres váltók voltak. A női versenyt a Simon Virág, Dobránszky Laura, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin összeállítású MATE-GEAC csapata nyerte meg magabiztos teljesítménnyel. 3:41.49-es idejük szűk két másodperccel jobb, mint amivel az MTK Budapest második helyen célba ért. A bronzéremért a BEAC és az SVSE csatázott, amiből az előbbi váltó jött ki jobban.

A férfiak 4*400 méteres váltófutásában a Máté Tamás, Enyingi Patrik, Varga Dániel, Molnár Attila összetételű FTC a papírformának megfelelő győzelmet aratott. 3:11.88-as teljesítményükkel az UTE -t közel nyolc, az SVSE-t szűk tíz másodperccel múlták felül. Közülük Máté Tamás a 200 méter, Molnár Attila a 400 méter egyéni küzdelmei után lettek váltóban is aranyérmesek.

Fedettpályás Magyar Bajnokság 2022 Nyíregyháza teljes eredménylista

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek