Gabriela SzaboPályaatlétika 

Gabriela Szabo sajnálja, hogy nem tanult meg magyarul

A háromszoros világbajnok atléta, aranyérmes olimpikon, a Besztercén született Gabriela Szabo szerdán többek között arról beszélt a GSP.ro portál műsorában, az Ovidiu barátai (Prietenii lui Ovidiu) című talkshowban, hogy sajnálja, hogy nem tanult meg magyarul, írja a kronikaonline.ro.

Gabriela Szabo, vagy ahogy a sportrajongók ismerik, Gabi Szabo a kilencvenes évek végének, a kétezres évek elejének volt a sztársportolója. 1999-ben a világ legjobb atlétanőjévé választották, 5000 méteren világcsúcsot is futott. 2005-ös visszavonulása után belekóstolt a politikába is, 2014-2015-ben ifjúsági és sportminiszter volt. A Gsp.ro sportportál Ovidiu barátai (Prietenii lui Ovidiu) című talkshow-jában magánéletről, sikerekről és visszavonulásáról is beszélt az olimpikon. A 45 éves egykori sportolócsillag arra a kérdésre, hogy magyar nemzetiségű-e, kifejtette, hogy vegyes családban született: édesanyja román, míg édesapja magyar, ám a családban sosem beszéltek magyarul, sem ő, sem a fiútestvére nem tanulta meg a nyelvet otthon.

„Értek néhány szót, mivel nagy magyar közösség van Besztercén, ahogy nagy német közösség is. A magyarok, a németek, a románok utcáján gyerekeskedtünk. Középen találkoztunk, a parkban, és játszottunk. Értek néhány szót, de nem tudok magyarul beszélni. És ezt sajnálom”.

A sportolónő beszélt magyar nemzetiségű edzőjéről is, aki tulajdonképpen felfedezte őt tizenhárom éves korában, és aki nemcsak mentora volt teljes karrierje alatt, hanem férje is lett. Gyöngyössy Zsolt 1988-ban egy iskolai versenyen figyelt fel Gabriela Szabóra, aki akkor még szinte azt sem tudta, hogy mi az atlétika.

Az interjúban Szabo azt is felidézte, hogy aktív évei alatt nagyon sokat, nagyon keményen edzett, és a sikerek folyamatosan motiválták, így nem unta meg, nem fásult bele. „Amikor megnyertem egy versenyt, azonnal következett egy másik. És én be akartam bizonyítani, hogy nem véletlenül nyertem. Miután nyertem egy nemzetközi címet vagy a Diamond League-ben jó helyezést értem el, egyből mentem edzőtáborba, máris volt új célom” – fogalmazott Gabriela Szabo.

Elmondása szerint a maga negyven kilójával nem is futott, hanem repült, és így képes volt legyőzni az olyan atlétikai nagyhatalmak versenyzőit is, mint Kenya vagy Etiópia. Gabriela Szabo ma is aktív életet él, a sport nem hiányzik a mindennapjaiból: biciklizik, úszik, néha fut, és büszke arra, amit egykor elért.

„A világ legjobbja voltam” – emlékezett vissza az atléta, aki összesen közel negyven érmet szerzett az Európa- és világbajnokságokon.

Fotó: Twitter/Gobal Sports Comm

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek