Szögi István 1500 mPályaatlétika 

Szögi István és Koroknai Máté is egyéni csúcsot futott Ostravában

Négy magyar atléta is meghívást kapott a 60 éves múltra visszatekintő ostravai Golden Spike versenyre. A Continental Tour Gold sorozatának negyedik állomásán hideg, helyenként esős időjárás fogadta a világsztárokból álló mezőnyt, írja az atletika.hu.

Magyarok egyéni csúccsal

Annak a Koroknai Máténak a neve is megtalálható a hétvégi viadal nevezési listájában, aki a mostani viadalon egy századmásodperccel, 49.70-re megjavította az egyéni csúcsát 400 méteres gátfutásban, és ezzel a 3. helyen zárt.

„Nagyon szépen kijöttek a gátak, a 7-es pályán futottam, az 5. gátnál megelőztem a 8-ason futó Kucerát, és csak a 8-as gátnál jött be elém a török Copello, akivel sikerült tartanom az iramot. A 10. gátnál nem jött ki jól a lépés, még egy ember megelőzött, így harmadik lettem”

– mondta a 28 éves magyar versenyző, akinek elmondása szerint ez a hideg idő nem nagyon fekszik. Június elején három hasonlóan jó színvonalú viadalon tervez rajthoz állni, és ha ott már a hőmérséklet 30 fokhoz közeli lesz, akkor a 48.90 másodperces olimpiai szint elérését sem zárja ki.

Testvére, Koroknai Tibor a B-futamban 51.50-nel szintén idei legjobbját teljesítette.

Szögi István óriási egyéni csúcsot futott 1500 méteren. A magyar versenyző idén először indult szabadtéren ezen a távon, és eddigi legjobbján közel három másodpercet javítva 3:36.83-as idővel a 6. helyen ért célba.

„Hosszú évek munkája kezd kijönni, ami miatt sikerült a tavalyi időmhöz képest ekkorát javítanom. Nyugodt körülmények között készülhetek, a családom, a klubom és a szövetség olyan biztos hátteret ad számomra, aminek köszönhetően semmiért sem kell aggódnom. Az edzések egyre jobban sikerültek, jó állapotban voltam, örülök, hogy már az első versenyemen egy ennyire jó időt sikerült futnom”

– beszélt rendkívül szerényen az SVSE 26 éves atlétája nagyszerű teljesítményének okairól.

Szögi a következő két versenyén a 3:35.00-s olimpiai szintet sem látja elérhetetlennek. „Mivel nagyon erős a mezőny 1500 méteren, ezért nem biztos, hogy elég lesz a ranglistára gyűjtögetni a mostanihoz hasonló időket. Az lenne a legbiztosabb, hogy ha teljesíteni tudnám a szintidőt” – foglalta össze helyzetét a magyar futó, akinek legerősebb versenyszámában összesen 45 atléta lehet ott Tokióban.

Világszintű eredmények születtek

Jacob Kiplimo alig múlt 20 éves, de a tavalyi félmaratoni világbajnokság után újabb rangos versenyt nyert meg. Az ugandai futó a szerdai napot követően 10 000 méteren minden idők hetedik leggyorsabb emberének mondhatja magát (26:33.93), ezzel bizonyítva tehetsége mellett sokoldalúságát is.

Fred Kerley 9.96-ot futott 100 méteren, amivel egyedül tíz másodpercen belül futva legyőzte Justin Gatlint és Andre De Grasse-t is. Az amerikai sprinter 200 méteren is rajthoz állt, és 20.27-et futva második lett a húsz másodperc alá kerülő Kenny Bednarek mögött (19.93).

A Gyulai István emléke előtt tisztelgő 400 métert az olimpiai és világbajnok Kirani James nyerte meg. A grenadai futó 44.74-gyel tudott diadalmaskodni, több mint fél másodperccel megelőzve Vernon Norwoodot és Jochem Dobbert.

A legerősebb mezőny talán női 200 méteren volt. Blessing Okagbare, Dafne Schippers és Sha`Carri Richardson nevét is megtalálhattuk az indulók között. Magát a futamot is ők hárman uralták, amit a 21 éves Richardson végül magabiztosan, 22.35-ös idővel tudott megnyerni. Mögötte sokáig Schippers jött másodikként, de a kétszeres világbajnok hollandot a végén még Okagbare és a svájci Mujinga Kambundji is megelőzte, így a dobogóról is leszorult.

Az este záró számában Joshua Cheptegei egy nem olimpiai távon, 3000 méteren mérettette meg magát. Az ugandai hosszútávfutó világcsúcsért érkezett Csehországba. Valódi ellenfelek hiányában az utolsó kilométert teljesen egyedül volt kénytelen lefutni. A célidő 7:20.67 lett volna, végül 7:33.26-os egyéni csúcs jött össze neki.

Kapcsolódó linkek: Ostrava Golden Spike, eredmények

Fotó: atletika.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek