Palkovits István 3000 méter akadályfutásPályaatlétika 

Palkovits Istvánt tizenöt esztendősen kissrácnak nézték, 20 évesen U23-as Eb-t nyert és csúcsokat javított

Tizenöt esztendősen tizenkét éves kölyöknek nézték, de aztán gyorsan behozta magát Palkovits István, aminek ékes bizonyítékaként 2021-ben U23-as Európa-bajnoki aranyérmet nyert a 3000 méteres akadályfutásban, írja az Szpress Hírszolgálat.

Önbizalmát két „hosszúszakállas” korosztályos csúcs megdöntése tovább növelte. Így most már azt is kimondhatja, hogy újabb egyéni rekordokkal bekerülhet a jövő augusztusi müncheni Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatottba. Nem ábrándozik arról, hogy az első világbajnoki megmérettetésére már 2022-ben is sor kerülhet, egy évvel később viszont szíves-örömest megmutatná a budapesti VB-n, hogy mire képes egy ifjú kecskeméti atléta.

Nehezen szabadult a COVID fogságából

„Pályafutásom eddigi legsikeresebb évét zárom 2021-ben, amelynek csúcspontja a tallinni U23-as Európa-bajnokság volt. A magyar csapat első aranyérmét én vehettem át, a másodikat pedig mindössze félórával később a távolugró Farkas Petra. Nem mondhatnám, hogy a 2021-es akadálypályámnak hatalmas önbizalommal vághattam neki. Csak januárban szabadultam ki a tavaly novemberben elkapott koronavírusos betegség fogságából, amikor pedig végre nekigyürkőzhettem volna a hátrányom ledolgozásához, jött a rossz hír, hogy elmarad a melegégövi edzőtáborunk. Még szerencse, hogy tavasszal három hetet Olaszországban dolgozhattunk, ahol aztán testben és lélekeben is összeszedtem magamat. Ha ott nem sikerül feltöltődni, aligha tudtam volna megjavítani a 3000 méteres akadályfutás 39 éves U23-as magyar rekordját. Nem jött volna össze az a 8:28.43 perces idő, ami pályafutásom legjobbja, az éves ranglistán pedig a legjobb magyar eredmény. Ráadásul a 2000 akadály „ősrégi” korosztályos csúcsát is sikerült elhódítanom 5:29.91 perccel –nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Palkovits István, aki december 27-én lesz 21éves, tehát még bőven „U23-as”.

A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC) színeiben versenyző akadály- és közép-hosszútávfutó atléta edzője a hetvenedik életévén túl járó Németh Gyula. Ő már sok tehetséget hozott fel az élvonalba, többek között Balogh Gyulát, akinek a 2000 méteres U23-as országos csúcsát éppen Palkovits István adta át a múltnak.

Súrlódás és hiszti nélkül

„Hat éve a mesterem Gyula bácsi, eleinte sok volt a zsörtölődés és a súrlódás, de aztán megtanultunk igazodni egymáshoz, nekem pedig sikerült leszoknom a hisztizésről. Az edzőm nemrégiben azzal állt elő, hogy ő már megette a kenyere javát, így az lenne az ajándék a számára, ha azt, ami még az asztalon maradt, az eredményeimmel én tálalnám fel neki. Hát, ha ő így gondolja, akkor nekem mielőbb 8:22 körüli egyéni csúccsal kellene kirukkolni, és aztán megközelíteni álmaim 8:20 perces idejét. Keményen megdolgozok ezért, mert tudom, hogy ez az EB-részvétel ára. Adja az Isten, hogy sikerrel járjak, de ehhez átlagosan heti 120-130 kilométeres edzésadagok teljesítésére is szükség van. Megtanultam mit jelent az, hogy lemondás, nem is volt nagyon nehéz, mert amúgy sem vagyok kicsapongó ember, aki sűrűn jár társaságba. Ha néha-néha beülök valahova, akkor is tudom, hogy hol a határ, napi két edzés után mindig arra kell gondolnom, hogy másnap is kettő vár rám.” – folytatta a kecskeméti sportoló, aki úgy gondolja, hogy rá egyre kevésbé illik az a mondás, miszerint fiatalság, bolondság.

Az atlétika előtt az úszással próbálkozott, de lassúnak érezte magát, ráadásul akkoriban a vele egykorúak jó egy fejjel magasabbak voltak nála.

„Ma már 183 centiméter magas vagyok, a testsúlyom pedig 66 kiló, de amikor csúcsot javítottam, még könnyebb voltam. Keveset erősítek, csak annyit, hogy a verseny közben ne tudjanak könnyen kibillenteni, mert néha megy ám a keménykedés a helyezkedés közben. A családunkban én vagyok az egyetlen, akinek a sport lett a szenvedélye és a hivatása, én az atlétikában látom az önmegvalósítás lehetőségét. Sokáig szeretnék a pályán maradni, és ebben az elhatározásomban a közeljövőben a 2023-as budapesti világbajnokság erősíthet meg. Ha nem lankad a kitartásom, még szívósabb és taktikusabb leszek, ráadásul a szerencse sem pártol el tőlem, reményeim szerint az a VB az „én nagy versenyem” lehet” – mondta befejezésül Kecskemét ifjú büszkesége.

Fotó: Szpress Hírszolgálat

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek