Futás és fohász Lónyay Utcai Református GimnáziumFutólag 

1956 kilométer a hősöknek

A Lónyay Utcai Református Gimnázium futással tisztelgett 1956 és napjaink hősei, az egészségügyi dolgozók előtt. Kezdeményezésükhöz mások is csatlakozhatnak, nemcsak a futásban, de az adományozásban is, írja a parokia.hu.

Futás és Fohász 1956 néven rendezett rendhagyó ‘56-os megemlékezést a Lónyay Utcai Református Gimnázium. Ennek során az intézmény tanulói és tanárai összesen 1956 kilométernyi távot futottak, és ezzel párhuzamosan adományokat gyűjtöttek az MRE Bethesda Gyermekkórház dolgozóinak – ahogy a kiírásban fogalmaznak: „napjaink hőseinek”. Így, bár a járványveszélyre való tekintettel fizikailag nem tartottak iskolai ünnepséget, mégis együtt voltak az összefogásban, kitartásban és önzetlenségben. Mivel idén rendhagyó módon az iskolai istentiszteleteket sem tartják meg, ezért arra kérik támogatóikat, hogy a szeptemberre és októberre szánt perselypénz összegét is a Bethesda javára indított gyűjtésnek ajánlják fel. A gimnázium október végéig várja az adományokat.

A hagyományos ünnepség helyett

Honnan jött a futás ötlete és hogyan jutott el a megvalósításig? – kérdeztük Könczöl-Kiss Erzsébet latin és angol szakos tanárt, nyolcadikos osztályfőnököt, a kezdeményezés ötletgazdáját és egyik szervezőjét. „Iskolánkban hagyományosan be van osztva, melyik évfolyam melyik ünnepséget szervezi. Az 1956-os ünnepség megszervezése mindig a nyolcadikosok feladata. Már nyáron készültem arra, hogy ezévben a mi feladatunk lesz, mivel az idei osztályom pont nyolcadikos. Sokat gondolkodtam azon, hogy most, amikor a koronavírus-veszély miatt kérdéses az ünnepségek sorsa, mire lenne lehetőségünk. Hamar el is dőlt, hogy a hagyományos rendezvények nem lesznek megvalósíthatóak.”

Mivel igen sokat szokott túrázni és futni, eszébe jutott, hogy milyen jó lenne, ha a mozgást össze lehetne kapcsolni a megemlékezéssel, és közösen tudnának összegyűjteni 1956 kilométert. „Azért is tűnt jónak ez az ötlet, mert így együtt tudunk lenni oly módon, hogy nem vagyunk egyszerre sokan egy térben. Az eredeti elképzelés szerint a teljes iskola egyszerre ment volna ki futni, de mivel nehéz lett volna ezt a kellő távolságtartással megoldani, ezért végül úgy döntöttünk, hogy elővigyázatosságból szétbontjuk több alkalomra. Nehéz volt ez, mert nagyon körültekintőnek kellett lennünk, és ez befolyásolta a futások útvonalait is. Kiszámoltuk, hogy ha mindenki fut, akkor körülbelül három kilométer jut egy emberre.”

A szervezésben és lebonyolításban mindegyik nyolcadikos osztályfőnök részt vett, de szükség volt a testnevelő tanárok segítségére is. Október 24-én kedden és október 25-én szerdán úgy szervezték át az órarendeket, hogy minden osztály sorra kerülhessen. Tornaórán mennek ki, és ehhez csatlakoznak a felügyelő tanárok. „A kezdeményezés természetesen nem marad az évfolyamon belül, az egész iskolánkat bevontuk, sőt a tágabb értelemben vett iskolai gyülekezetünket is: szülőket, öregdiákokat. Eredetileg nem így terveztük, de többen kérdezték, hogy külsősként hogyan tudnának ehhez csatlakozni. Az ő számukra ezért kitaláltunk egy alternatív csatlakozási lehetőséget.”

Készítettek egy űrlapot, amelynek a linkje felkerült az iskola honlapjára. Aki csatlakozni szeretne a futáshoz, itt regisztrálhatja, hány kilométerrel járult hozzá az akcióhoz. Most már külsősöktől is folyamatosan érkeznek a kilométerek. E-mailen beküldhetnek képernyőfotót is a táv teljesítéséről, de ez már opcionális. „A diákok iskolán kívül is lelkesen csatlakoztak ehhez, szorgosan küldözgetik a kilométereket edzésekről, hétvégi túrákról, szabadtéri programokról. Azt gondolom, hogy sikerült őket megszólítanunk, ráadásul a jó ügyért teszik mindezt. A nyolcadikos osztályosok emellett még egy rövid videóval is készültek az ‘56-ra való megemlékezés gyanánt, hogy ezzel is hozzá tegyék a maguk részét az ünnephez.”

Közösségformáló esemény

Herold Tamásné Lelkes Stefánia testnevelő tanár koordinálta a testnevelő tanárokat és az őket kísérő kollégákat a futás során. „A gyerekekre bíztuk, ki hogyan szeretné teljesíteni a három kilométert” – mesélte portálunknak. „Lehetett futni, sétálni, biciklizni, rollerezni, ki hogyan szerette volna. A Nehru parton kijelöltünk egy másfél kilométeres távot, ezt kellett oda-vissza megtenni. Az előző heti esők után nagyon szép napsütést kaptunk és igen zökkenőmentesen működött minden. Hálát adunk Istennek, hogy ilyen gyönyörű időnk volt! A gyerekek nagyon élvezték, hogy a gyönyörű Duna-parton mehetnek végig.” Rengeteg fotó és videó is készült, ezek közül néhány fölkerült az iskola honlapjára.

„Ők is és mi is nagyon élveztük. Több kolléga is jött szurkolni, bátorítani, így remek közösségformáló eseménnyé vált a futás.” A tanárok között akadt, aki futott, sétált, rollerezett vagy biciklizett, az egészségügyi állapotának, kondíciójának és korának megfelelően. Szerda reggelre már több mint ezerhatszáz kilométernél jártak, úgyhogy innentől inkább már az öröm kedvéért folytatták, hiszen hamar teljesült az 1956 kilométer. „Nagyon sok diák mutatkozott meg új oldaláról. Egyrészt az is keményen odatette magát, akiről korábban nem is gondoltuk volna. Másrészt egy magyar zászlót is vittünk magunkkal, és mindig óriási harc folyt azért, hogy ezt a zászlót ki viheti magával futás közben.”

Volt olyan gyerek, aki futás után megkérdezte, hogy jövő héten is lesz-e hasonló. „A lelkesedést látva, ha nem is biztos, hogy ‘56 kapcsán, de biztosan szeretnénk még ilyen jellegű akciót szervezni, mert úgy látjuk, hogy nagyon sikeres. Én remélem, hogy idővel újabb adományokat is sikerül majd hasonló módon összegyűjtenünk. Mindenkit bátorítok, hogy mozogjon, amennyit tud, és ha teheti, adakozzon olyan célra, amely az ő számára fontos! Bár a mi futásunk már lezárult, az adománygyűjtés azonban folytatódik. A szülőket, hozzátartozókat továbbra is arra kérjük, hogy a perselypénznek és adakozásnak szánt összeget a Bethesda Gyermekkórház számára zajló gyűjtésre fordítsák!”

A gyűjtés október végéig tart. Nemcsak magánszemélyek, de szervezetek és cégek is csatlakozhatnak hozzá, a gimnázium például támogatási szerződést kötött a Richter Gedeon Zrt.-vel. Pénzadománnyal kétféleképpen lehet hozzájárulni a gyűjtéshez: egyrészt át lehet utalni a pénzt az iskola által megadott bankszámlaszámra, másrészt az iskolaépület aulájában elhelyezett ládikába is be lehet dobni. Aki támogatni szeretné az ügyet, az kilométereket és pénzt is adományozhat, de annak se kell elkeserednie, aki esetleg csak később tudna jótékonykodni: a Bethesda Gyermekkórháznál erre mindig van közvetlen lehetőség. Hiszen 1956 hősei mellett nem feledkezhetünk meg napjaink hőseiről sem.

Aki pénz átutalásával csatlakozna a gyűjtéshez, az alábbi számlaszámra utalhat:
Lónyay Utcai Református Gimnázium CIB 10700691-44449803-51200002
A közlemény rovatba kérjük, írják bele: 1956

Képek: Lónyay Utcai Református Gimnázium

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek