2022 női atlétája jelöltekPályaatlétika 

Tíz jelölt az év női atlétája díjra

A nemzetközi atlétikai szövetség (WA) közzétette azt a tízes listát, amelyről kikerül az év legjobb női versenyzője.

Idén fedett pályás világbajnokságot rendeztek Belgrádban és szabadtéri vb-t Eugene-ban, így az ezeken a versenyeken legjobban szerepelt atléták a jelöltek. Köztük van három olyan versenyző, aki egyformán világcsúcsot ért el idén: Tobi Amusan (100 m gát), Sydney McLaughlin (400 m gát) és Yulimar Rojas (hármasugrás).

A jelöltekre október 31-ig szavazhatnak a WA tanácsának tagjai mellett az úgynevezett atlétikai család tagjai, és a szurkolók is. Ezután a nőknél és a férfiaknál is öt-öt főre szűkül a mezőny, a győztes személyére pedig decemberben derül fény.

A jelöltek ABC-sorrendben:

Tobi Amusan (nigériai): A 100 méteres gátfutás újdonsült világbajnoka és világcsúcstartója, aki a Gyémánt Liga mellett a Brit Nemzetközösségi Játékokat és az Afrika-bajnokságot is megnyerte.

Chase Ealey (amerikai): Világbajnoki cím súlylökésben szabadtéren, fedett pályán vb-ezüstérem, Gyémánt Liga-győztes, az idei legnagyobb dobás birtokosa (20,51 m).

Shelly-Ann Fraser-Pryce (jamaicai): Ötödik világbajnoki aranyérmét nyerte 100 méteren, a Gyémánt Ligában sem talált legyőzőre. Hétszer futott 10.70 másodpercen belül – ebből egyszer a Gyulai István Memorialon –, valamint 10.62-vel övé az idei leggyorsabb futás.

Kimberly García (perui): Peru első és második vb-érmét szerezve megnyerte a 20 és a 35 kilométeres gyaloglás világbajnoki címét is.

Shericka Jackson (jamaicai): Minden idők második leggyorsabb 200 méteres eredményével, 21.45 másodperccel lett világbajnok, majd a Gyémánt Ligát is megnyerte. A kettő között Székesfehérváron a Memorialon is első lett a félkörös távon.

Faith Kipyegon (kenyai): Az 1500 méter világbajnoka és Gyémánt Liga-győztese, aki alig három tizedre volt a világcsúcstól idén (3:50.37).

Yaroslava Mahuchikh (ukrán): Aranyérmes lett a fedett pályás vb-n és ezüstérmes a szabadtéri vb-n magasugrásban. Münchenben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. 2,05 métert ugrott szabadtéren.

Sydney McLaughlin (amerikai): Világbajnoki cím 400 méteres gátfutásban és a 4×400 méteres amerikai váltó tagjaként. Előbbi számnak a világcsúcsát előbb 51.41-re, majd 50.68-ra javította. Idei utolsó futásán a Gyulai István Memorialon 51.68-cal a valaha volt leggyorsabb Európában futott 400 m gátat teljesítette.

Shaunae Miller-Uibo (bahamai): A szabadtéri és a fedett pályás világbajnokságot is megnyerte 400 méteres síkfutásban, és az észak- és közép-amerikai bajnokságon sem talált legyőzőre.

Yulimar Rojas (venezuelai): Immáron 15,74 méterrel tartja a hármasugrás világrekordját, amiben a fedett pályás és a szabadtéri világbajnokságot is megnyerte. Gyémánt Liga-győztes.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek