2022 férfi atlétája jelöltekPályaatlétika Utcai futás 

Kipchoge is a jelöltek között a férfiaknál az év atlétája címre

A nemzetközi atlétikai szövetség (WA) csütörtökön, egy nappal a női névsort követően közzétette azt a tízes listát, amelyről kikerül az év legjobb férfi versenyzője.

A jelöléshez minimum szabadtéri világbajnoki címre volt szükség, egyedül Eliud Kipchoge kivétel ez alól. A kenyai hosszútávfutónak „elég volt” ehhez a tokiói és a berlini maratoni viadalokat megnyernie és utóbbin saját világcsúcsát 2:01:09 órára javítania.

A legnagyobb esélyes ugyanakkor talán mégsem ő, hanem a svédek rúdugrózsenije, Armand Duplantis, aki a fedett pályás és a szabadtéri világbajnokságot, illetve a szabadtéri Európa-bajnokságot, továbbá a Gyémánt Ligát is megnyerte, tető alatt kétszer, a nyári szezonban pedig egyszer javított világrekordot, melyet 6,21 méterrel tart jelenleg.

A jelöltekre október 31-ig szavazhatnak a WA tanácsának tagjai mellett az úgynevezett atlétikai család tagjai és a szurkolók is. Ezután a nőknél és a férfiaknál is öt-öt főre szűkül a mezőny, a győztes személyére pedig decemberben derül fény.

Az év férfi atlétája díjra jelöltek ABC-sorrendben:

Kristjan Ceh (szlovén): A diszkoszvetés újdonsült világbajnoka és Európa-bajnoki ezüstérmese, Gyémánt Liga-győztes, 71,27 méterrel szlovén csúcstartó

Alison dos Santos (brazil): Világbajnoki cím és Gyémánt Liga-győzelem 400 méteres gátfutásban, 46.29 másodperces dél-amerikai csúcsa a világ idei leggyorsabb futása is egyben

Armand Duplantis (svéd): Megnyerte a fedett pályás és a szabadtéri világbajnokságot, illetve az Európa-bajnokságot is, miközben saját világrekordját 6,21 méterre tornázta fel rúdugrásban.

Soufiane El Bakkali (marokkói): A 3000 méteres akadályfutás világbajnoka és Gyémánt Liga-győztese, aki 2022-ben veretlen maradt. 7:58.28-cal övé a legjobb eredmény is a szezonban.

Grant Holloway (amerikai): Fedett pályán a 60 m gát, szabadtéren a 110 m gát világbajnoki címét is elhódította idén, ráadásul a Gyémánt Liga-trófea is az övé lett.

Jakob Ingebrigtsen (norvég): Világbajnoki aranyérem 5000 méteren, ezüstérem 1500-on. A 2018-as berlini Európa-bajnokság után Münchenben ismét megcsinálta az 1500-5000 méteres duplát. 1500-on 3:29.02-es idővel lett Gyémánt Liga-győztes.

Eliud Kipchoge (kenyai): Mindkét idei maratoniját megnyerte, ráadásul Tokióban versenycsúccsal, Berlinben 2:01:09-es új világrekorddal tette ezt.

Noah Lyles (amerikai): Vb-arany és Gyémánt Liga-trófea 200 méteren, amiben minden idők harmadik leggyorsabb futójává vált 19.31 másodperces űridejével.

Anderson Peters (grenadai): Megnyerte a gerelyhajítást a világbajnokságon, majd a Nemzetközösségi Játékokon ezüstérmes lett. 93,07 méteres egyéni csúcsával ötödik helyre ugrott fel az örökranglistán.

Pedro Pichardo (portugál): Szabadtéren a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is megnyerte hármasugrásban, fedett pályán ezüstérmes lett a belgrádi vb-n. 17,95 méteres ugrásával övé lett a világ idei legnagyobb ugrása.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek