Futólag 

A futásnál nincs jobb, bárki elkezdheti

Kell egy nagy adag elszánás ahhoz, hogy az ember felhúzza a cipőt és nekivágjon először a kijelölt távnak. De aztán rutinná válhat az elindulás, s csakhamar könnyű szárnyalásnak a futással töltött idő, írja a dietaesfitnesz.hu.

Sokan gondolják, hogy a futás unalmas, pedig ez nem igaz: a legizgalmasabb sportok alapja is a kocogás. Ez a mozgásforma ráadásul rendkívül hasznos, hiszen zsírégető, alakformáló és stresszűző hatású. Nem kell hozzá extrafelszerelés vagy edzőtermi bérlet, elég egy jó futócipő, és hamar észreveszed: az egész világ egy nagy futópálya. Budapesten a Margitsziget a futók egyik legkedveltebb célpontja, és a bűvös “szigetkör” sok futó első célja. Ez a szakasz 5,2 kilométer, ráadásul gyönyörű panorámával a fővárosra. Természetesen nem muszáj itt futni, de tekintheted első célodnak épp ennek a távnak a teljesítését. 

Tanácsok teljesen kezdőknek:

– Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban eddz!
– Elérhető célokat tűzz ki magad elé, hogy élvezni tudd a sikerélményt!
– Csökkentsd a sérülések esélyét bemelegítéssel és az edzést tövető nyújtással!
– Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre – minimum 300-500 ml edzés után!

Tanácsok futóknak

  1. Ha a kezdő vagy, akkor az első és legfontosabb feladat egy jó futócipő beszerzése. A futásra nem alkalmas, illetve a túlhasznált cipő térd-, csípő-, és derékfájdalmakat okozhat. Ha lehet, olyan cipőt használj, ami vásárlás után a lábfejre simul. Az ilyen cipő belseje ugyanis mezítlábas mozgást imitálva megmozgatja a talp izmait.
  2. A hatékony futóedzés másik kulcsa a fokozatosság bevezetése. Amíg nincs megfelelő kondíciód, a kocogási szakaszokat váltogasd tempós sétálással.
  3. A teljesíthetőnek véltnél mindig egy kicsit nagyobb távot tűzz ki magadnak. Gondolatban döntsd el, hogy egy bizonyos fáig vagy oszlopig nem állsz meg, és ezt tartsd is be! A következő ilyen távot sétálva tedd meg és így tovább.
  4. Eleinte egyszer, a későbbiekben 2-3 alkalommal is futhatsz hetente. Ahogy kezd hozzászokni az izomzatod a terheléshez, időről-időre úgy csökkentsd a sétával megtett távokat.
  5. 1-2 hónap elteltével azt fogod tapasztalni, hogy számodra is teljesen természetessé válik a futás. Próbáld ki! Érdemes!

5+1. Nagyon fontos a nyújtás

Ahogy hosszú távok megtétele előtt hihetetlenül nagy jelentősége van a bemelegítésnek, úgy a futást követően nyújtásnak is. A sportolással megterhelt izmok ugyanis az edzés végére megrövidülnek. Szakszerű nyújtással esetleges sérüléseket előzhetsz meg.

Fotó: Tirachard Kumtanom / Pexels

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek