atlétikai világbajnokság Budapest 2023 maraton pályaUtcai futás 

Budapest legszebb részeit érintik az atlétikai vb maratoni futói (videó)

Hivatalossá vált a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni és gyaloglóversenyeinek útvonala. A maratonisták Budapest legszebb, az UNESCO világörökség részét képző városrészein is keresztülfutva egy 10 km-es pályán fogják teljesíteni a klasszikus távot. A rajt-cél terület a Hősök terén lesz, akárcsak a 20 km-es és 35 km-es gyaloglás résztvevői számára. Ennek a hat futamnak a megtekintése mindenki számára ingyenesolvasható az esemény honlapján.

Budapest az elmúlt közel négy évtizedben rutinos házigazdájává vált a tömegfutó rendezvényeknek. A Budapest Maraton, a Budapest Félmaraton és a Vivicittá Városvédő Futás évről-évre közel 100 000 embert mozgat meg. Ezekre az eseményekre a világ minden tájáról érkeznek hétköznapi hősök, akik amellett, hogy legyőzik a saját korlátjaikat, menet közben az UNESCO világörökség részeként számon tartott, meseszép belvárost is megcsodálhatják.

Nem lesz ez másképp Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon sem, ahol a szuperhősöké lesz a főszerep. A vb záró hétvégéjén előbb augusztus 26-án, szombaton a világ legjobb női maratonistái, majd egy nappal később a férfiak is megtapasztalhatják, hogy milyen érzés Budapest utcáin futni.

„Egy igazán jól futható útvonalat sikerült találnunk a maratonisták számára. A kezdetektől kb. 30 szóba jöhető változatot vettünk számba. Sok lehetőség volt és van is ebben a városban, ahogyan egy maratoni verseny útvonalát fel lehet rajzolni. Végül erre a 10 kilométeres pályára esett a választásunk, amin augusztusban négy kört teljesítenek majd a világ legjobbjai” – mondta Petrik Éva, a 2023-as budapesti világbajnokság versenyigazgatója, a szám korábbi magyar bajnoka.

A rajt és a cél területe a Hősök terén lesz, ahonnan az Andrássy úton rögtön egy gyors, egyenes szakasz vár a versenyzőkre. Az egyetlen kisebb szintemelkedés a nemrég felújított, először 1849-ben átadott Lánchídra való felfutás alkalmával lesz. Innen a Budai Vár alatt az Alagúton át vezet az útvonal, ami a vonalvezetés egyik kuriózuma. Innen a Várat megkerülve a Lánchídon térnek vissza Budáról Pestre az atléták, majd az Andrássy úton célba veszik a Hősök terét.

„Jól futható pálya, amin a világ legjobbjai képesek lesznek kihozni magukból a maximumot. Nem feltétlenül világcsúcs-képes a pálya, de nem azért, mert ez nem lenne gyors pálya, hanem azért, mert annyira jó a berlini pálya, amin a legutóbbi világrekordok születtek. Továbbá fontos szempont volt az is, hogy minél több gyönyörűséget megmutassunk Budapestből” – mondta a szakember.

Az egyetlen 180 fokos fordító a pályában a Bajcsy-Zsilinszky úti pufferszakasz a Bazilika mögött, de mivel ez egy hétsávos út, a futók ezt is meg fogják majd tudni oldani a lehető legkisebb sebességvesztéssel.

Mind az augusztus 26-i női, mind az augusztus 27-i férfi maratoni reggel 7 órakor rajtol. Egy maratoni verseny rajtidőpontjának a kijelölésében a legfontosabb szempont az, hogy milyen körülmények várhatóak a futam későbbi szakaszában. A legnagyobb megterhelést 30-35 kilométer után kapják a futók, így ezt az időszakot kell figyelembe venni, hogy ekkor milyen hőmérséklet, szélviszonyok és egyéb időjárási körülmények várhatóak.

Szintén előnyös a korai időpont az útlezárások szempontjából is. Mivel a maratoni versenyeket hétvégén rendezik majd meg, ezért minél korábban lőnek el egy mezőnyt, az annál kevesebb embernek okoz fennakadásokat a városban. Ráadásul mivel itt a világ legjobbjai lesznek érdekeltek, ezért most nem lesz szükség a hagyományos tömegfutó-versenyeken tapasztalt akár 6-7 órás lezárásokra.

A pálya kettészeli a belvárost, ezért a metrók használata ajánlott: mind a földalatti, mind a 2-es és 3-as metrók zavartalanul közlekednek majd a versenyek alatti órákban is. A nagykörúti villamosközlekedés sem áll le, hanem az Oktogonnál két szakaszra válik. A 4-es, 6-os villamos közönsége a pálya feletti gyalogos hídon áthaladva tudja folytatni utazását – már amennyiben nem szippantják be a verseny izgalmai…

Nem itt lesz az egyetlen gyalogos híd, amelyen át lehet majd kelni a pálya felett, több helyen is lesz kijelölt gyalogos átkelő egyik oldalról a másikra. 

A nagyobb szurkolói pontokon lesznek aktivitások, amíg nem látják a futókat. De a kivetítők segítségével semmiről sem maradnak majd le. A Hősök terén a maratoni versenyeket lelátókról is figyelemmel követhetik majd.

A gyaloglóversenyek közül – az elmúlt pár világversenyen már jól bevált formula szerint – a női és férfi 20 km-es futamok 1 kilométeres, a női és férfi 35 km-es megmérettetések pedig 2 kilométeres körön zajlanak. A rajt-célhelyszín itt is a Hősök tere lesz, a pálya pedig az Andrássy úton halad.

Az augusztus 19-én, 8:50-kor kezdődő férfi 20 km-es gyaloglás lesz az első versenyszám az egész világbajnokságon. A női 20 km-es gyaloglás mezőnyét egy nappal később, augusztus 20-án, 7:15-kor indítják el. A 35 kilométernek a hölgyek és az urak egyszerre vágnak majd neki augusztus 24-én, csütörtök reggel 7 órakor.

Fotó: worldathletics.org

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek