Telekom VivicittáUtcai futás 

Látni már, mikor lehetnek újra futóversenyek? (rádióinterjú)

Dugig vannak a futóboltok, a szervezők pedig virtuális versenyekkel vészelik át a reményeik szerint csak márciusig tartó időszakot – a tavasztól esedékes tömegversenyek ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint nem maradnak el, írja a infostart.hu.

Bár még teljes a bizonytalanság, a legtöbb szervező már meghirdette a március közepétől esedékes futóversenyeit – mondta az InfoRádiónak a Budapest Sportiroda (BSI) versenyigazgatója.

Ugyanolyan sötétben tapogatózunk, mint bármelyik szakma vagy szolgáltató a piacon, legyen az étterem, rendezvényszervező vagy fitneszterem. Nagyon bízunk abban, hogy eljut a járvány arra a szintre, amikor ismét el lehet engedni valamilyen szinten a gazdaságot, akár csak azoknak, akik átestek a koronavírus-fertőzésen vagy be vannak oltva” – fejtette ki Kocsis Árpád.

A Budapest Sportiroda közben megnyitotta a nevezést az áprilisi Telekom Vivicittára, amelyet a hagyományos módon terveznek megrendezni. Már a szeptemberi Wizz Air Budapest Félmaraton, valamint az ezt követő SPAR Budapest Maraton is ott van a naptárban. Ezek után folyamatosan hirdetik a többi eseményt is.

A téli futóknak azt tanácsolja, nem érdemes leállni most. “Van egy híres mondásunk: nincs futásra alkalmatlan idő, csak gyenge akarat. Én azt gondolom amatőr futóként, majdnem 40 év futással a hátam mögött, hogy mínusz 8-10 fokig bármikor ki lehet menni.

A másik híres mondás, hogy aki télen kimegy és nem didereg, az túlöltözte, ám a futással hőt termelünk, nem fogunk fázni. Tehát nyugodtan ki lehet menni és ki is kell. Ez még a kezdőkre is igaz.”

Azt azért ajánlja, hogy aki teljesen nullkilométeres, ne most kezdje, hanem február végén, márciusban, akkor már nem kell az időjárással is megküzdeni. Addig sétálni, erősíteni, kerékpárgörgőzni vagy futópadozni érdemes. Akik viszont már minimum egy szezont végigfutottak, azoknak irány a természet!

Népszerű lett a futás a korlátozások alatt

Hozzátette, a futás népszerűségét jelzi, hogydugig vannak a futóboltok, és rengetegen indulnak a virtuális futóversenyeken.

“Meghirdetünk különböző távokat, és azokat mindenki ott és akkor teljesíti, ahol akarja. Mondjuk körbe lehet futni a Velencei-tavat Szolnokon vagy Szegeden, esetleg Budapesten a Rómain is. Mérni kell egy telefonnal vagy okosórával, az adatot pedig feltölteni a megadott felületre. A teljesítés után futó pedig megkapja az érmét” – ecsetelte Kocsis Árpád.

Egy további lehetőségről is beszámolt, ez pedig az instant futóverseny, illetve túra.

“Okostelefonnal kell követni egy adott útvonalat, és azt lehet bármikor teljesíteni. Ezek is nagyon népszerűek.”

Több száz instant kör van már fenn a neten, ezért Kocsis Árpád úgy látja, senki nem tud érdemi kifogást találni arra, hogy ne sportoljon.

Kapcsolódó hanganyag

Fotó: BSI

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek