Charles Allie 73 éves futóFutólag 

Számolj le a kifogásokkal – vallja a 73 éves világcsúcstartó sprinter

Charles Allie korosztályában a leggyorsabb futó, sorra dönti meg nem csak a világrekordokat, de az életkorral kapcsolatos sztereotípiákat is rendre megcáfolja, írja az igenyesferfi.hu.

A 73 éves sprinter gyerekkora óta sportol és úgy véli, az egészség és a vitalitás megőrzésének a kulcsa, hogy leszámolj a kifogásokkal.

Charles Allie számos korosztályos világrekorddal büszkélkedhet, tavaly például 57,26 másodperces szintidővel saját 400 méteres rekordját döntötte meg, az amerikai atlétikai szövetség 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban is az év atlétájává választotta korosztályában.

Habár a 73 éves sportoló gyerekkora óta fut rendszeresen, a Pittsburgh-ben élő nyugdíjas tanár és pályaedző igazi nagy sikereit 40 éves kora után érte el. Annak ellenére, hogy minden tudományos érv szerint sokkal lassabbnak kellene lennie a futónak, úgy tűnik, Charles Allie teste nem vesz tudomást az idő múlásáról és arról, hogy az izomrostok ereje ebben a korban már általában csökken.

„Nagy szerencsém volt, hogy nem szenvedtem komolyabb sérüléseket. Ennek oka lehet a rendszeres edzés és a táplálkozás”- mondja Allie. “A reggeli – általában zabpehely, tojás, pirítós, gyümölcs, narancslé vagy zöld tea – a legfontosabb étkezésem, amely táplálja testemet. A nap hátralévő részében általában természetes alapanyagokból, otthon készült ételeket fogyasztok” – teszi hozzá az atléta.

Charles Allie edzéstervének mintegy 85 százaléka kardió programból áll, a nagy intenzitású sprinteket kombinálja a középtávú edzésekkel. A 73 éves sportoló még most is folyamatosan fejleszti a rajtokat és kiegészítő edzésekkel erősíti a sprinteknél fontos izmokat.

„A generációmra pillantva rájövök, hogy szembe kell néznünk néhány életveszélyes egészségügyi problémával. Afro-amerikai emberként tisztában vagyok azzal, hogy ezek olykor súlyosabbak is lehetnek”- mondja, de úgy véli, ezek kialakulásának az esélye csökkenthető, ha leszámolunk a kifogásokkal és átvesszük az irányítást az egészség és a vitalitás felett: “Úgy gondolom, hogy a rendszeres edzéssel megszerzett önbizalom és az egészségügyi előnyök minden verejtékcseppet felülmúlnak.”

Fotó: igenyesferfi.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek