Csere GáspárUtcai futás 

Csere Gáspár rövidebb távokra váltott

Elhúzódó vírusos betegsége miatt felborult az olimpikon maratonista tavaszi edzésterve, ezért inkább a neki szokatlan öt vagy tíz kilométeres távokon lendülne ismét formába, írja a csupasport.hu.

„Végre egy külföldi verseny” – kezdte posztját Csere Gáspár olimpikon maratonista. A megszokottnál jóval rövidebb távon, 10 kilométeren indult a németországi Chemnitzben rendezett meghívásos versenyen. A nyolcadik helyet jelentő 30:43-as időeredmény egy perccel elmaradt a tervezettől, ám betegségből visszatérve nem lehet teljesen elégedetlen.

Elhúzódó betegség hátráltatta

„A februári beszélgetés idején még nagyon jól haladt a felkészülésem, vártam a tavaszi szezont – kezdte a BEAC 29 éves atlétája. Korábban már többször is beszéltem róla, hogy kicsi az esélyem az olimpiai szereplés kivívására. Tudtam, arra kell koncentrálnom, hogy kihozzam magamból a legjobbat, és élt bennem a halvány remény, hogy a kvóta közelébe kerülhetek. A kislányom, Kamilla születése után sikerült összehangolni a feladatokat, még az edzéspenzumon is emeltünk. Minden jól haladt, ám február végén vírusos betegség kapott el.”

Eleinte azt hitte, kisebb torokfájással és megfázással van dolga, ezért néhány nappal később edzeni kezdett. Ezután visszabetegedett, és a folyamat több mint egy hónapig húzódott – a koronavírustesztjei negatív eredményt hoztak.

A debreceni maratoni országos bajnokságon nagy egyéni csúcsot, 2:13-2:14-es időt szeretett volna futni (a rekordja 2:16:03 még 2017-ből), végül indulni sem tudott, mint ahogyan a drezdai és egy olaszországi félmaratoni versenyt is le kellett mondania. Április 10. körül kezdhetett ismét a megszokott keretek között edzeni.

„Idegesítő helyzet volt, mivel nem küzdöttem látványos tünetekkel, lázas sem lettem, ám a pulzusom is mutatta, nem lehet edzeni. Ráadásul az a baj az ilyen vírusokkal, hogy nem tudod ott folytatni a munkát, ahol abbahagytad. Ha nem is kellett elölről kezdeni, de megkopott a versenyforma, nem lehetett volna felkészülni a múlt hétvégi milánói maratonira. Ezért aztán eldőlt, a tavasszal már nem is futom ezt a távot.”

Maraton helyett több rövid távú verseny

Inkább rövidebb távokon igyekszik formába lendülni, a múlt szombati chemnitzi 10 kilométer másnapján ötezer métert vállalt az országos csapatbajnokság elődöntőjében, és az ősszel egy maratonit is futna.

Ebből a szempontból a hétvégi két verseny jó volt visszarázódásnak – külföldön például egy év után indult –, ráadásul egyfajta motivációt jelent, hogy gyorsítson öt kilométeren.

„Taktikát váltunk. Korábban inkább kevés versenyen indultam, és sokat edzettem, de a versenyzés is eszköz, a kemény verseny a legjobb edzés, így igyekszem minél több viadalon rajthoz állni. A folyamat elején járok, nem tudom megmondani, hogy milyen időt futhatok a hétvégi félmaratonin Ausztriában.”

Rengeteg félmaratoni és maratoni eseményt töröltek vagy helyeztek át az őszre, a kevés „zárt kapusra” pedig bejutni sem egyszerű, hiszen sokan futnának.

„Az olimpiai kvalifikáció kapcsán is felvetődött bennem az esélyegyenlőség kérdése, hiszen azok tudnak indulni, akik eleve közel álltak hozzá…”

Mivel már nem fut maratonit a tavasszal, gyakorlatilag le is tehet az olimpiáról.

„Nyugodt vagyok, mert a családos lét és az apaság mérföldkő. A németországi verseny után például kaptam otthonról a feleségemtől egy felvételt, amelyen Kamilla csillogó szemmel nézte a közvetítést, szóval a sok öröm kompenzálja a sportbeli kisebb hiányokat. És persze folytatni akarom a futást.”

Fotó: csupasport.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek