Utcai futás 

Meghalt a britek legendás maratonistája Ron Hill, aki 19 032 napon át mindennap futott

Sokaknak csak egy futóruházati márkát jelent Ron Hill neve, miközben a név mögött nagyszerű atléta állt, aki az 1960-as és ’70-es években érte el nagy sikereit, utána pedig szinte élete végéig népszerűsítette a futást. A brit Ron Hill 82 éves korában halt meg.

Hill három olimpián futott, maratonban aranyérmes volt az Európa-bajnokságon és a Nemzetközösségi Játékokon is, 1970-ben ő lett az első brit, aki meg tudta nyerni a Boston Maratont, mindjárt pályarekorddal. Egyéni rekordja 2 óra 9 perc 28 másodperc volt. Ő volt a második ember, aki áttörte a 2:10-es határt. Több távon világrekordot is tartott, 10, 15 mérföldön és 25 kilométeren is.

A futó 1964 december 20-án kezdte el szinte páratlan sorozatát, 52 éven és 39 napon (19 032 nap) át mindennap legalább egy mérföldet (1,6 km) futott. Ebben sokáig semmi nem akadályozhatta meg, amikor eltört a szegycsontja, akkor is futott, ahogy bütykének megoperálása után is. Pár napig botokkal küzdötte le a mérföldet, majd utána begipszelt lábbal is futott.

Például akkor, amikor eltört a szegycsontja, vagy bütykének megoperálása után 1993-ban. Hill botokkal, 27 perc alatt vánszorgott végig a távon. Egy hét múlva már azok nélkül, gipszben futott. Projektjével végül négy éve állt le, szívproblémák miatt nem erőltette tovább a futást.

Az 52 év alatt 217 ezer kilométer tett meg. Egyszer azt mondta, hogy úgy tartják róla, hogy még azokat a métereket is feljegyezné az edzésnaplójába, amit majd a koporsójával tesznek meg.

A leghosszabbb megszakítás nélküli futósorozatokról itt található egy lista >>>

Ő volt az első ember, aki szintetikus szálakat használt a sportruházatban, sportolói pályafutása után textilkémikusként dolgozott és 1970 szeptemberében megalapította a Ronhill sporszermárkát.

Fotó: bbc.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek