Futólag 

Legális dopping edzés közben a zenehallgatás – ezekre a nótákra a legjobb futni

A zenehallgatás nemcsak a mentális, hanem a fizikai jóllétünkre is hatással van. Ha megtaláljuk a megfelelő ritmust, a sportteljesítményünket is növelhetjük, írja a metropol.hu.

Edzés közben kevésbé fáradunk el, ha zenét hallgatunk. Persze nem könnyű megtalálni az ideális muzsikát, hiszen van olyan szám, ami megnyugtat, van, ami felpörget és van, amire jólesik lazítani. A jó hír az, hogy az ösztönünkön túl tudományos módszer is létezik a legjobb nóták megtalálásához.

A ritmus késlelteti a fáradtságot

A jól kiválasztott, gyors tempójú zene edzés közben felpumpálja a pulzusszámot és kevesebbnek érezzük az erőkifejtést. Legalábbis ezt állapították meg egy néhány évvel ezelőtti tanulmányban a Veronai Egyetem fiziológusai, akik különböző edzéstípusokat végzőkön tesztelték a zene pozitív fiziológiai hatásait. Összességében arra jutottak, hogy kevésbé érezzük fárasztónak ugyanazt a tevékenységet, amit zenére végzünk, mint amikor csendben edzünk. A zene késleltetheti a fáradtságot, tompítja a fájdalomérzetet és növelheti a munkaképességet.

Másra fussunk, másra lazítsunk

A legtöbb dal tempója 120 leütésszám (BPM) körül van, az intenzív zsírégető tempójú dal gyorsasága megegyezik a percenkénti 170 BPM tempóval. Egy átlagos kocogáshoz vagy kényelmes bringázáshoz a 120–140 BPM érték közötti dalok hallgatása passzol, de egy nagyobb erőkifejtést igénylő sporttevékenységhez már érdemes 140 BPM fölötti zeneszámokból összeállítani listát.

Jó, de akkor mi szóljon a fülesben?

Aki érzi, hogy kezd fáradni, vagy extra energiára van szüksége, hallgasson olyan gyors tempójú dalokat, melyeknél a percenkénti leütésszám 160 vagy 170. Ez körülbelül Pharrel Williams slágerének, a Happynek a tempóját jelenti. Kardióhoz a 100-110 BPM tempójú dalok is kiválóak, ilyen például a Wellhello slágere, a Rakpart.

A runners.com-on megszavazták minden idők legjobb futózenéit: Eminem Lose Yourself, az AC/DC Thunderstruck és a Survivor Eye of the Tiger című számára a legjobb futni. A Spotifyon is van számos lista a legnépszerűbb edzés közben hallgatott zenékről. Sőt akad olyan funkció is, amely futás közben felméri, milyen tempóban haladunk, és annak ritmusát, valamint ízlésünket figyelembe véve játssza le a motiváló trekkeket.

Mi is az a BPM? A BPM a percenkénti ütésszámot jelöli, a zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység. A BPM szigorúan a dal tempójára vonatkozik. Bár van kapcsolat a zene, az edzés üteme és a pulzusszám között, nincs értelme arra gondolni, hogy a gyakorlatok végzése közben ez a zenei ütésszám ad iránymutatást a pulzusszámra is.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek