World Mountain and Trail Running Championships 2022 Uphill RaceTerepfutás 

Péntek éjszaka rajtol Csillag Eszter a Hegyi és Terepfutó Világbajnokságon Thaiföldön

Az Uphill Race-szel kezdődött meg magyar idő szerint ma hajnalban a Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság (World Mountain and Trail Running Championships – WMTRC) a thaiföldi Chiang Maiban.

Az első versenyszám egy gyors rohanás, igaz mindez hegynek fel. Nem is akármilyen hegynek, a 8,5 km-es távon pont egy kékesnyi, 1014m-es szintemelkedést kellett letudni a futóknak.

A férfiak versenyében meggyőző, másfél perces előnnyel győzött a kenyai Patrick Kipngeno honfitársa, Philemon Kiriago és a spanyol Alex Garcia előtt.
Az újdonsült 29 éves kenyai világbajnok egy hazájában nem kiemelkedő országúti karrier (félmaraton 62:42 – Nairobi Félmaraton 1 hely, 10 km – 29:20) után váltott a hegyi futásra, ahol az idei évben robbant be a mezőnybe, nyert több világkupa futamot, 2. lett a Sierre-Zinalon.
A csapatversenyt Olaszország nyerte Svájc és Spanyolország előtt.

A hölgyeknél a korábban már egyéni és csapat világbajnoki címet is szerző amerikai Allie McLaughlin lett az osztrák Andrea Mayr és a svájci Maude Mathys előtt.
McLaughlin duplázott ma, hiszen az USA a csapatversenyt is megnyerte, 2. Nagy-Britannia, 3. Svájc lett.

Teljes eredménylista ITT.

Egy mókás (az érintetteknek annyira nem) érdekesség a versenyről, hogy az éremesélyes futókkal felálló ugandai válogatott nem tudott részt venni a versenyen, mert a csapatmenedzser hibájából nem a rajtba, hanem a célba érkeztek kevéssel a rajt előtt és már nem volt idejük korrigálni a hibát. Az mindenesetre furcsa, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy a hegycsúcs felé utaznak egy olyan versenyre, ami lent rajtol és fent ér célba.

A WMTRC a Long Trail Race versenyszámmal folytatódik, a rajt magyar idő szerint szombaton 0 óra 30 perckor lesz. Az egyetlen magyar résztvevő, a sikeres terepfutó és az idei SPAR Budapest Maraton győztese, Csillag Eszter ebben a versenyszámban áll rajthoz.
A verseny élőben követhető leszt itt:

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek