Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokság 2022Terepfutás 

Ítéletidő Szentgálon a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokságon

Horváth Tímea és Bakó Áron nyerte a szombat délelőtt, nehéz körülmények között megrendezett Nyílt Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokságot, írja az atletika.hu.

1 fok és szakadó eső, valamint egy saras pálya várta a futókat a Veszprém megyei Szentgálon sorra került verseny indulóit. A férfiaknál a Zenit Sport Egyesület kiválósága, Bakó Áron nyerte meg az aranyérmet Vásárhelyi Mátét (Castor SE) és Pelsőczy Attilát (Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület) megelőzve.

A női versenyben Horváth Tímea (Budapesti Honvéd SE) diadalmaskodott, a második helyen a címvédő Tiricz Irén (MFSE), a harmadikon a tereptriatlonista Poór Brigitta (Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület) ért célba.

„Annak ellenére, hogy a londoni olimpikon maratonista, Kovács Tamás is indult a versenyen, Bakó Áron győzelme mégsem nevezhető meglepetésnek. Mint tájfutónak, a nehéz időjárási körülmények abszolút neki kedveztek, és remekül élt is a lehetőséggel. A nőknél viszont kisebb meglepetés született azzal, hogy a remekül futó Horváth Tímea legyőzte Tiricz Irént” – beszélt a félmaratoni távon történt eseményekről Berendi Antal, a MASZ Hegyi- és Terepfutó Bizottságának elnöke.

„Az extrém körülmények, amik az atlétákat fogadták valóságos sártengerré tették a pályát, amin 800 méter pozitív szintemelkedés volt. A legnehezebb részen, a 200 méteren át 20 százalék meredekségű „siratófalon” a futók négykézláb tudtak csak felmenni” – mondta Berendi Antal, aki kiemelte, hogy a szervező VEDAC a tavalyi esztendőhöz hasonlóan ezúttal is remekül megszervezte és lebonyolította a versenyt.

Míg tavaly a koronavírus-járvány miatt a Nyílt jeligét veszítette el a viadal, addig idén az ítéletidő volt az, ami nagy kihívások elé állította a veszprémi egyesületet. „Szó szerint jól állták a sarat” – dicsérte meg a bizottság vezetője a szervezők munkáját.

Az M20 Országos Hegyifutó Félmaratoni Bajnokság nem csak a bajnoki címekről döntött, de egyben válogatóversenynek is számított a július 1-3. között sorra kerülő hegyifutó Európa-bajnokságra is.

A szakág képviselői számára a legfontosabb itthoni események a következő hónapokban a május utolsó hétvégéjén Miskolc-Görömbölyön megrendezésre kerülő Hegyi Váltó Országos Bajnokság, illetve a július 30-i Nyílt Hegyifutó Magyar Bajnokság lesznek. Utóbbinak a Kékestető és a Mátra ad otthont.

Fotó: atletika.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek