Utcai futás 

INEOS 1:59 Challenge – hamarosan kiderül a pontos dátum

Hogy mi is az INEOS 1:59 Challenge?
Az emberiség folyamatosan törekszik új határok áttörésére és a lehetetlen elérésére. A sportban, azon belül is a futásban ezek a határok viszonylag könnyen meghatározhatók. A 4 perces mérföld, a 10 másodperces 100 méter, az egy órás félmaraton után egyetlen sokáig ledönthetetlennek hitt bástya tartja magát a modern atlétikában, ez pedig a 2 órán belüli maraton. 2017-ben egyszer a monzai versenypályán pontosan megtervezett körülmények között, válogatott segítők gyűrűjében egyszer már kísérletett tett Eliud Kipchoge az 1:59:59-es időre, akkor mindössze 26 másodperccel maradt el ettől.
Most, két évvel és egy óriási maratoni világcsúccsal (2:01:39) a háta mögött Bécsben újra próbálkozik az elkövetkező napokban.

A Vienna City Marathon főszervezője, Wolfgang Konrad szerint Eliud Kipchoge futása Bécs történetének legjelentősebb sporteseménye lesz, mert annyira egyedülálló és mégis globális. Maga a futó is a holdraszálláshoz hasonlítja, hiszen ha sikerül újradefiniálja az emberi teljesítőképesség határait.
Óriási médiaérdelődés kíséri a futást, 30 tévécsatorna fogja 200 országban élőben közvetíteni az eseményt, emellett a kísérlet követhetőle lesz Youtube-on is.

A legfontosabb kérdés, az időpont
A futás kezdési ideje elég rugalmas. Egy szakértői stáb – amelyben ott van Kipchoge edzője, különböző teljesítményszakértők, meteorológusok – fogja a pontos rajtidőpontot meghatározni.
A kezdetekkor egy 10 napos időablakot határoztak meg, ezt sikerült 3 napra csökkenteni. Október 6-án már megszületett az a döntés, hogy az előrejelzések alapján október 12-14. között elfogadhatóak lesznek a körülmények a csúcskísérlethez. Az elsődleges céldátum október 12.
Kipchoge 7-én elhagyta kenyai edzőtáborát, Kaptagatot és Bécsbe repült. Innentől a szakértői csapaton múlik minden, ők fogják a döntést meghozni, hogy a külső tényezőket és Kipchoge pillanatnyi állapotát úgy hangolják össze, hogy a sikeres kísérlet esélye a legnagyobb legyen.
A következő fontos dátum a mai nap, október 9-e, a csapat ma dönt arról, hogy megfelelő-e a szombati dátum vagy későbbre halasztják a futást. Ha zöld utat kap Kipchoge, elkezdődik az utolsó 3 napos szénhidrátfeltöltés és a felkészülési időszak utolsó fázisa.
A pontos rajtidőpont a futás előtti napon válik véglegessé, de az biztos, hogy reggel 5 és 9 óra között kezdődik a futás. Ennek meghatározása a várható időjárás, Kipchoge táplálkozása és bioritmusa függvényében történik. Ha ideálisak a körülmények, 7-14 fok között lesz a hőmérséklet, 80% alatt a páratartalom és maximum enyhe szél fog fújni. A helyszínen már hetekkel ezelőtt mobil meteorológiai állomásokat állítottak fel, ezek adatgyűjtése és a historikus adatok is segítenek a döntésben.

Kezdődnek tehát a feszült várakozás órái, valószínűleg több millió lelkes futó és sportrajongó várja a döntés, különösen azok, akik a helyszínen szeretnék buzdítani Eliud Kipchogét. A pályáról, a 41 fős elit atlétákból álló kísérőcsapatról és a helyszíni szurkolás lehetőségeiről hamarosan jövünk a részletekkel.

Eliud Kipchoge a kaptagati edzőtáborban (fotó: Dan Vernon / INEOS 1:59 Challenge)

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek