Molnár Janka Varga GrétaPályaatlétika 

Magyar lányok a világranglisták képzeletbeli dobogóján

A hazai utánpótláskorú atléták számos kiváló eredménye közül, azokra tekintünk vissza, melyek jelenleg is a szabadtéri junior- vagy az ifjúsági világranglista első három helyének valamelyikét jelentik – Molnár Janka, Varga Gréta és Kövér Fanni remeklését idézi fel az utanpotlassport.hu.

Ahogyan a sportágak jelentős részében, az atlétikában is elmaradtak idén a korosztályos világesemények, így sajnos, az ott megszerzett magyar érmek történetét sem tudjuk csokorba szedni. A szabadtéri világranglistákra viszont rápillanthatunk, és az év végéhez közeledve mindezt nagyon jó érzéssel tehetjük. Bár több kiváló utánpótláskorú versenyzőnk tanyázik a korosztályának első tíz helyezettje között, közülük is kiemelkednek azok, akik novemberben is a képzeletbeli dobogón állnak. Röviden azt elevenítjük fel, ők hogyan élték meg a kimagasló teljesítményük utáni pillanatokat.

Molnár Janka

A 400 méteres gátfutás női junior-világranglistáját augusztus eleje óta a Budafoki MTE 19 éves versenyzője, Molnár Janka vezeti. Az 56.94-es egyéni csúcsát a felnőttbajnokság második napján (előző nap 400 méteren is nyert) futotta, megelőzve a szám a hazai U20-as és U23-as rekorderét (56.89), Mátó Sárát.

„Az elsődleges cél az volt, hogy faragjak az egyéni csúcsomból – mondta a bajnoki címet követően Bartha Attila tanítványa. – Fogalmam sem volt, hogy Sári milyen időt fog futni, de tulajdonképpen azzal sem voltam tisztában, magamtól mit várhatok. A szombati négyszáz után fáradtságot is éreztem, de nagyon örülök, hogy sikerült nyerni, és ötvenheten belül futni. Amikor melegítettem, és a pályán ráfutottam a gátakra, elég fásultnak éreztem magam. Úgy gondoltam, itt bizony lesznek problémák. Aztán ahogy ellőtték a rajtot minden elmúlt. Nem mondom, hogy nem maradt benne még egy pici, mert voltak hibáim, de összességében jól éreztem magam, boldog vagyok. A végén ránéztem az órára, és elérzékenyültem. Apukám még most is mérges magára, hogy nem látta élőben, de a közvetítést nézte. Azt is bevallotta, hogy elsírta magát. Nem tudom, miért.”

Később a norvég Andrea Rooth egyetlen századra megközelítette Janka idejét, de megelőzni nem tudta. A történteket így kommentálta a magyar versenyző:

„Nem bántam, hogy nem sikerült neki jobban! Az első helyen lenni mégiscsak másabb. Tavalyhoz képest sokat fejlődtem, de még így is rengeteg van a futásomban. Ez engem is biztat a jövőre nézve. A következő U23-as Eb-ken is szeretném majd kihozni magamból a legtöbbet, picit hosszabb távon pedig a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság a cél.”

Varga Gréta

Felsorolni sem egyszerű, hogy a veszprémi SVSE-t erősítő 16 éves Varga Gréta hány korosztályos hazai csúcsot futott össze az idén. A Tóthné Stupián Anikó által készített ígéret immár fedett pályán 1500 méteren ifi, 3000-en ifi és junior, szabadtéren 1500-on, 3000-en, 5000-en és 3000 akadályon ifi, míg 2000 akadályon ifi és junior hazai rekordot tart. Az ifjúsági világranglista dobogóján, a szabadtéri 3000 méter kivételével mindegyik említett számban helyet követel magának. A legkedvesebb számára azonban idei fő számában, a 2000 méter akadályfutásban elért eredménye, a 6:19.23, ami a vezető hely mellett egyben U18-as Európa-csúcs is. Elérése nem akármilyen izgalmakkal és időeredménnyel járt. A július végi Honvéd-kupán rendezett verseny a szám U23-as, valamint addigi U20-as, továbbá U18-as országos rekordere, Tóth Lili Anna és Gréta gigászi csatájáról szólt. Végül mindketten hatalmas egyéni legjobbat futottak, és szabad szemmel megítélhetetlen befutót produkáltak. Lili új U23-as csúccsal, mindössze két századdal nyert.

„A versenyt megelőzően úgy számoltam, olyan hat perc huszonöt másodperc körül érhetek célba, de a helyzet azt hozta, hogy sokkal jobb időt sikerült elérnem. Lilivel egyszerűen olyan tempót mentünk, amelyből ez az eredmény jött ki. A végén én futottam fel rá, mégis ő nyert picivel – mint azt rövid várakozás után megtudtuk. Ezért egyáltalán nem keseredtem el, sőt boldog voltam, és örültem, hogy mindketten nagyon jól éreztük magunkat. Igen emlékezetes nap marad. Érdekes, egyben picit vicces, hogy akkor senkinek nem fordult meg a fejében, hogy ez milyen rekord is lehet. Körülbelül két nappal a verseny után tudtam meg, hogy Európa-csúcs, és mondanom sem kell, eléggé meglepődtem. Nagyon örülök, de furcsa belegondolni, hogy ebben a korosztályban még senki nem teljesítette gyorsabban ezt a számot a kontinensen” – kommentálta Gréta, aki mára a törölt világeseményekkel is megbarátkozott.

„Ha ma már erre gondolok, csak az jut eszembe, hogy talán a megrendezésük esetén nem lett volna lehetőségem ennyi versenyen indulni, és ilyen időeredményeket elérni.”

Fotó: utanpotlassport.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek