Telekom VivicittáFutólag 

Sokan háromezret sem költenek havonta sportra

Az anyagi helyzet nem mutat szoros összefüggést a sportolás mennyiségével, viszont jelentősen befolyásolja a sportcélú kiadásainkat – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának felméréséből.A legalább hetente sportolók 45 százaléka háromezer forintnál kevesebbet költ havonta belépőjegyre, tagsági díjra vagy nevezési díjra, írja a vg.hu. Minden tizedik sportszerető szán 15 ezer forintnál többet havi szinten ilyen típusú kiadásokra – mondta András Krisztina egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem sportközgazdász mesterszakának szakfelelőse.

Az aktívak 35 százaléka éves szinten 10–30 ezer forintot költ sportszerre, sportruházatra, minden ötödik 10 ezer forint alatti összeget fordít ezekre. A megkérdezettek 5,1 százaléka költött 150 ezer forint fölött, a mérleg nyelve a férfiak felé billent.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a munkavállalók nem elégedettek a munkahelyi egészségtámogatással. A válaszadók foglalkoztatóinak a harmada semmiféle egészséggel kapcsolatos programot nem biztosít. A munkáltatók csupán 22 százaléka támogatja valamilyen formában az alkalmazottak aktív életmódját, az esetek több mint felénél ez sportnapot jelent.

Ezt követi a SZÉP-kártya biztosítása– valamivel kevesebb, mint a megkérdezettek fele erről számolt be –, majd a különféle sporteseményeken való vállalati indulás lehetősége.Legkevésbé fitnesztermi vagy edzőtermi bérletet kapnak a mozgásra vágyó munkavállalók, pedig erre a megkérdezettek több mint fele vágyna. Minden negyedik megkérdezett a kerékpáros közlekedés támogatását szeretné elérni a munkahelyén.

Az egyedülállók és a párkapcsolat­ban élők jellemzően többet sportolnak, mint a házasok. Az eredmények azt mutatják továbbá, hogy a sport még mindig inkább a férfiak „szórakozása”: körükben 7,3 százalékponttal magasabb a mindennap sportolók aránya. A legalább heti két-három alkalommal sportolók csoportjában 11,7 százalékpont a különbség a javukra.

A felmérés szerint a sportolók kétharmada egyedül mozog, az online edzésformát a legalább hetente sportolók 11,7 százaléka választja. A válaszadók leggyakrabban edzőterembe járnak, amit a futás és a kerékpározás követ, a szabadidősport-rendezvények közül a futóversenyek a legnépszerűbbek.

Fotó: vg.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek