Tájfutás válogatott keret 2023Terepfutás 

Tájfutás: döntöttek a világversenyekre utazó csapatokról

A Magyar Tájfutó Szövetség elnökségi ülésén többek között döntöttek a világversenyekre utazó keretekről is, olvasható az MTFSZ ülésről írt összefoglalójában.

A Felnőtt VB-re lezajlottak a válogató versenyek: két salgótarjáni és két bükkszentkereszti (a férfiak esetében két salgótarjáni, egy bükkszentkereszti és egy svájci) versennyel. Fehérvári Dániel szövetségi kapitány a férfiaknál öt versenyzőt jelölt a svájci világbajnokság indulói közé: Jónás Ferenc és Gerber Csaba hosszútávon, Baumholczer Máté, Bujdosó Zoltán és Ormay Mihály középtávon indulhatnak, a váltót pedig Jónás Ferenc mellett a középtávon jobban teljesítő két versenyző alkothatja. A nőknél Mérő Dominika és Sárközy Zsófia minden versenyszámban indul, Gárdonyi Csilla pedig a középtávú és váltóversenyen bizonyíthat. Gerber Csenge tartalékként utazik.

A romániai Junior VB-re a lányoknál zárult le a válogatás, a fiúknál a bükkszentkereszti középtávú verseny hibás pontelhelyezése miatt a Középtávú OB-n pótválogatót kell tartani, így a fiú csapatról és a csapatvezetőkről az elnökségi ülést követő héten elektronikus szavazás döntött. A lányoknál a válogató versenyek eredményei alapján teljes szövetségi támogatással csapatba került Czakó Boglárka, Mag Viktória és Mikes Janka, 50%-os támogatással pedig Kiss Kamilla és Mag Fruzsina. Zsigmond-Heinczinger Száva rajtuk kívül szubjektív alapon csapatba jelölte Máramarosi Ritát, akinek csapatba kerülésének feltételéül az MTFSz elnöksége megszabta, hogy egy átfogó vizsgálat után a szövetség keretorvosának támogató hozzájárulását is meg kell szereznie június 15-ig. Tartalék versenyzőként a szövetségi kapitány Gerzsényi Bodzát jelölte meg. Az azóta lezajlott vizsgálat alapján Rita állapota megengedi, hogy részt vegyen a versenyen, így ő került a csapatba (feltéve, hogy a Venlán és az Ifi EB-n nem sérül vissza).

Az elnökségi ülés után lezajlott pótválogató eredményeit figyelembe véve a szövetségi kapitány a válogatási folyamat első öt helyén végzett versenyzőt: Gönczi Pétert, Felföldi Tamást, Szabó Leventét, Jámbor Zsigmondot és Erki Ármint jelölte a csapatba. Hatodik helyen, szubjektív alapon Csoboth Márton csapatba kerülését javasolta, abban az esetben, ha sérülése megfelelő módon gyógyul és orvosaival, valamint edzőjével konzultálva vállalni tudja az indulást. Amennyiben állapota nem megfelelő módon javul, akkor a csapatba hatodik helyen Bálint Ádámot (VHS) jelölte. Azóta kiderült, hogy Csoboth Márton sérülése nem jött rendbe, így Bálint Ádám lett a csapat hatodik tagja.

Az utánpótlás válogatottnál lezajlottak a válogató versenyek: a Nógrád Nagydíj és a Bükkszentkereszt Nagydíj két-két futama számítottak bele a válogatásba. Gera Tibor szövetségi kapitány az N16 és F16 kategóriákban a válogató versenyeken 1-4. helyen végzett versenyzőket jelölte a június 22-25. között Bulgáriában megrendezendő Ifjúsági EB-n történő indulásra. N18-ban a szövetségi kapitány Máramarosi Ritát szubjektív alapon, korábbi eredményei alapján válogatta be, ugyanakkor az Ifjúsági EB esetében is érvényes volt rá az a feltétel, hogy orvosi vizsgálatok után, a magyar válogatott keretorvosának kell engedélyeznie az indulását. Amennyiben Rita nem indulhatott volna, akkor az első számú tartalék Ódor Laura, a második számú Gönczi Zsuzsa lett volna. F18-ban Gera Tibor szubjektív alapon Benke Somorjai Dávidot jelölte negyedik helyen a csapatba, a válogató eredmények torzulása – a két kiemelkedő versenyző az egyik futamon nem indult el – okán. Egyebekben a szövetségi kapitány a válogató versenyek eredményeit vette figyelembe a válogatás során.

Az elnöksége az alábbi csapatot fogadta el:

  • N16: Felföldi Zsófia, Mauer Luca, Szakál-Bíró Sára, Töttő Sára Boróka;
  • F16: Bonifert Gergely, Bujdosó Márk Levente, Csoboth Mihály, Ürge Bence;
  • N18: Gerzsényi Bodza, Lantai Lili, Máramarosi Rita, Mikes Janka;
  • F18: Bálint Gergő, Benke Somorjai Dávid, Balatoni Tamás (a sérült Csoboth Márton helyett), Felföldi Tamás;
  • Kísérők: Gera Tibor, Tóth Eszter, Németh Luca, Bakacsi László (gyúró).

Forrás/fotó: tajfutas.hu/

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek