Futólag 

Télen sem jó lazsálni, az egészségünk a tét

Többféle módon hat a hétköznapi sportolásra és a mozgásra a járványhelyzet. A home office, a szükséges távolságtartás tükrében gátat szabhat, de akár új dimenziókat is nyithat. A csoportos sportra amatőr szinten nincs lehetőség, a hideg idő is otthon maradásra sarkall, de a hozzáértők szerint a legrosszabb, amit tehetünk, ha a lakásban senyvedünk, írja a beol.hu.

Jelenleg az egyéni kültéri sportok gyakorlása a legmegfelelőbb reggel 5-től este 8 óráig. Így opció például a kinti séta, a futás, a kerékpározás és a túrázás. Nemrég több ismert közéleti személy bevonásával hazai kezdeményezés indult Télen is odakint néven, a szabadtéri sportok közösségi felületeken történő népszerűsítéséért. Időről időre megosztja futóteljesítményét egy békéscsabai anyuka is, aki legutóbb jótékonykodásra hívta fel a figyelmet. Baukó-Salamon Gréta Zsigiért, a másfél éves eleki kisfiúért húzott futócipőt, és a nevezési díj révén összesen csaknem 22 kilométert „tett a kisfiú gyógyulásába”.

– A futás alapvetően egyéni, magányos sport, de még a vírushelyzet idején is érezhetjük, hogy „együtt” vagyunk, közös célokért sportolunk, mint az egészség, állóképesség, normál testsúly – fogalmazta meg Baukó-Salamon Gréta, aki a nyáron még közösségben tornázott, de a jelenlegi körülmények miatt visszatért a futáshoz. A 37 esztendős, kétgyermekes édesanya hozzátette, míg tini korában nyűgnek érezte a testnevelésórákat, mára átértékelt mindent. Ha pedig a mozgás jótékonykodással párosulhat, akkor az a testének-lelkének is egyaránt jóleső érzés. Kiemelte, a futás kikapcsolja, emellett köztudott, hogy napi fél óra mozgás a szabad levegőn javítja a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcserét. Úgy látja, egyre többen rákapnak az amatőr sport ízére, a csabai futófolyosókat a zordabb évszakban mások is szívesen választják.

Népszerű a CsabaPark futóköre

– Már az egy évvel ezelőtti nyitás után nagyon gyorsan birtokba vették a futók a pályát. Azóta is egyre többen használják, hasonlóan a kültéri fitneszeszközökhöz – árulta el Fodor Gábor a CsabaPark igazgatója. Kollégáival azt tapasztalják, hogy a sportszeretők a bicikliutakat és a parkot is gyakran igénybe veszik a táv növelése érdekében. Elmondta, a folyosót reggel 6-kor nyitják, este 8-ra pedig bezárják. Ha valaki elfelejtené a kijárási tilalmat, a villanyfény megszűnése biztosan emlékezteti. Felhívta a figyelmet, hogy a futópálya csak a kijelölt sportokra alkalmas, a kutyasétáltatókat és görkorcsolyázókat a futók kényelme és a rekortán védelme érdekében az aszfaltozott utakra irányítják.

– Úgy gondolom, akár amatőrökről, akár versenyzőkről van szó, ez az időszak nem a rekordokról és a megfeszített edzésről szól, hanem arról, hogy a testmozgással az egészségünket támogassuk – emelte ki Marton-Mlecsenkov Éva. A CoffeeRun Sportegyesület alapító-edzője. Szerinte télen különösen nagy figyelmet kell fordítani az alapos bemelegítésre, hisz’ merev izmokkal könnyen balesetet szenvedhetünk.

Fotó: beol.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek