Tóth Anna 100 m gátfutásPályaatlétika 

Tóth Anna mindig csak egy kicsivel akar többet

A 100 méteres gátfutás juniorkorba lépő ifjúsági csúcstartója, Tóth Anna magabiztosan és céltudatosan készül az idei versenyekre, írja az utanpotlassport.hu.

Az idén a juniorok közé lépő Tóth Anna magabiztosan vághat neki a következő versenyekre való felkészülésnek, már csak azért is, mert az új korosztályának 84 centiméteres gátmagasságán már tavaly igen figyelemreméltó eredményeket ért el. A Miskolci Sportiskola 17 éves atlétalánya előbb 13.91 másodpercre javította a 100 méteres gátfutás ifjúsági rekordját – amelyet 39 éven át őrzött Rostás Mónika (13.98) –, aztán ebből még két alkalommal is faragott, végül a felnőttbajnokságon érte el a jelenlegi legjobbját, a 13.80-at. Tigyi József tanítványa az ünnepek alatti rövid pihenő után már javában edz.

„Egy héten kétszer technikázunk, kondizunk és résztávozunk, valamint egy alkalommal gyorsaságfejlesztő gyakorlatokat végzünk. Sok új dolgot próbálunk ki, és új eszközöket is használunk. Már látszik a változás eredménye, hiszen síkon az óra szerint látványosan gyorsultam. Eddig arról voltam híres, hogy a gátakon nem kímélem a lábam: nagyon sokat ütöttem. Most arra figyelünk, hogy pontosan honnan kell támadjam a gátakat, mert mindig beléptem, nem jött ki. Már egyre inkább be tudom lőni a távolságot.”

Nemzetközi mezőnyben is bizonyítana

A fiatal versenyző bízik benne, hogy az idén gond nélkül megrendezik a versenyeket. Fedett pályás viadalon akár már ma kész lenne elindulni. Önbizalmában nagy szerepet játszik, hogy a tavalyi korosztályos világesemények halasztásának híre után, már az idei évre fókuszálva egyből gátmagasságot váltott.

„Már sokkal inkább a magaménak érzem a magasságot, másabb, mintha most kezdeném el” – mondja Anna, akinek a juniorok között a tervek szerint Európa- és világbajnokságot is rendeznek 2021-ben.

„Jó lenne legalább az egyiken ott lenni. Már eleve a szavakat kimondani, hogy Európa- és világbajnokság, nagyon motiváló. De nem szeretem magam előre beleélni semmibe, mert ha nem sikerül, csalódott leszek. Pontos időeredményeket sem tűzök ki célként. Magammal szeretek versenyezni, elsősorban a saját rekordjaimon kívánok javítani. Annyit akarok, hogy magamhoz képest mindig csak egy kicsivel jobbat fussak.”

Az ígéret az ifjúsági mezőnyben hazai rekorder lett, a juniorok között 100 méter gáton Sorok Klaudia tartja az országos csúcsot 13.27-tel.

„Nem tudom, a következő két évben, amíg junior leszek, milyen ütemben fogok fejlődni, de bízom benne, hogy a megfelelőben. Ebben a korban nem hinném, hogy a nagyon erős időeredményeket kell szem előtt tartsam. Ahogy mondtam, mindig csak egy kicsivel akarok többet.”

Fotó: utanpotlassport.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek