Újhelyi MáriaPályaatlétika 

Élsportolóból lett egyetemi docens Újhelyi Mária

Újhelyi Mária sportolói karrierjéből a 3000 méteren megszerzett bajnoki címére a legbüszkébb, írja a haon.hu.

Az esélytelen nyugalmával induló, ám mégis magyar bajnokká váló atléta. Pályafutását egyengető edzőjéből pár évvel később férjjelölt lett, melyet élete egyik kulcspontjának nevez. Manapság a Debreceni Egyetem docense és a Vezetéstudományi Tanszék vezetője. Idén lesz 39 éve, hogy dr. Újhelyi Máriát az ország legjobbjának titulálták.

Mint manapság, úgy régen is már az általános iskolában megkezdődtek a sportágválasztó események és a toborzók. Nem volt ez másképp Újhelyi Mária esetében sem. Már a felső tagozatba lépésnél magával ragadta az atlétika. – Ötödikes voltam, amikor dr. Rajkai Tibor antropológiai vizsgálatokat végzett az iskolánkban a különböző osztályokban (Új Élet Parki Általános Iskola). A jó eredményeknek köszönhetően velem együtt nagyjából tíz lányt hívott meg edzésre a DASE-pályára. Nagyon megtetszett az atlétika, és szerettem is futni, így ez­után rendszeresen eljártam az edzésekre – elevenítette fel a kezdeteket a Hajdú-bihari Naplónak a kiváló futónő.

A legnagyobb siker

Az 1983-as magyar atlétikai bajnokságon tőle távol álló számban indult el. Erőssége a 800 és az 1500 méter volt, ám az eseményen 3000-en kellett versenyezni. – Valóban nem ez volt a versenyszámom, csak kirándultam erre a távra. Kezdetben nagyon hosszúnak tűnt, hiszen azért 15 kört nem túl kellemes futni, pláne fedett pályán. Szerencsére jól bírtam, és a végén a remek hajrának köszönhetően nyertem – emlékezett vissza a számos jó eredményt is felhalmozott a középtávfutó, aki erre a magyar bajnoki címre a legbüszkébb. – Többször is álltam dobogón, 800 méteren négyszer, 1500-on pedig háromszor, de azért mindenki tudja, hogy az arany fénylik a legjobban. Ezenkívül említésre méltó még, hogy rendre tagja voltam a különböző ifjúsági korosztályos válogatottaknak. Sajnos a felnőtt nemzeti csapatba nem kerültem be soha – ismertette.

Példakép a fiatalok előtt

Mária esetében összefonódnak a szálak a sport és a család között. – Sajnos Rajkai Tibor betegsége miatt nem tudott velünk tovább foglalkozni, így Kerékgyártó László lett az edzőnk, nekem pedig később a férjem is. Családot alapítottunk, és két gyerekünk született, egy fiú és egy lány – mondta büszkén a magyar bajnok sportoló.

A debreceni kötödés a mai napig megmaradt a sportoló életében, jelenleg is a város egyik neves intézményében, a Debreceni Egyetemen dolgozik. – Az felsőoktatási éveimet az Agráron töltöttem, két diplomát szereztem, és jelenleg is ott dolgozom tanszékvezetőként, illetve egyetemi docensként tanítok – zárta a beszélgetést az egykori atléta.

Dr. Újhelyi Mária azon kevés sportolók egyike, aki az élsport mellett a tanulásban is kiválóan jeleskedett, és pályafutása után is kamatoztatta tudását, példa lehet minden fiatal pályakezdő sportoló számára.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek