Monspart Sarolta temetésFutólag 

Monspart Sarolta temetése: végső búcsút vettek a Nemzet Sportolójától

76 éves korában hosszú, súlyos betegség után, április 24-én hunyt el Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. A nagyszerű sportolótól ma kora délután, szűk körben megtartott szertartáson vettek végső búcsút a Farkasréti temetőben, írja a blikk.hu.

A család kérése volt, hogy a koronavírus járvány miatt ne jelenjenek meg sokan a temetőben, de úgy tudjuk, júniusra terveznek egy nyilvános búcsúztatót is, ahova mindenkit szeretettel várnak majd – ha a járványhelyzet megengedi.

A tájfutó világbajnok óriási küzdő volt egész életében, versenyzőként is a kitartás volt az egyik legnagyobb erénye, de akkor is példaértékűen harcolt, amikor a gyilkos kór, a rák megtámadta a szervezetét. Aktív maradt, amikor csak tehette, a családjával és a kutyájával nagyokat sétált. A testmozgás, a természet, főleg az erdő szeretetére tanította gyermekét, majd unokáit is.

Hétfőn kora délután szűk körben kísérték utolsó útjára a hosszú, súlyos betegség után elhunyt sportolót. A temetésen 40-50 fő jelent meg, többnyire a rokonok, közeli barátok. Monspart ravatalánál a futócipője is oda van rakva a fényképe mellé.

A járványhelyzet miatt mindenki próbálta tartani a távolságot. Kamuti Jenő és Gajdos Tamás, Kondor Katalin, Novák Katalin is a gyászolók között volt, ők mindannyian beszédet mondtak a búcsúztatón.

“Én, egy a nemzet sportolói közül szeretettel búcsúzom tőled. Az egész életed a tanításról szólt, arról, hogyan tudunk mások számára hasznosan élni. Megmutattad hogy érdemes keményen dolgozni, magyar bajnoki címed és VB-aranyad után a betegséged ellenére sem adtad fel, a természet és a futás szeretetét hirdetted. Biztos vagyok benne hogy most a mennyországban folytatod a munkát és elkezdted szervezni az angyalok sportoltatását is.” – mondta búcsúbeszédben Kamuti Jenő a Nemzet Sportolója szintén címmel kitüntetett, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívólegenda.

Novák Katalin beszéde kimondottan érzelmes, személyes volt:

“Itt vagyunk hát a célban, ez volt életed legjobb futása. Tekintsünk vissza az útra! Gondoltad volna, hány lánynak és asszonynak adtál erőt? Megmutattad, hogy egy kislányból is lehet élsportoló, megtörted a hagyományokat. Ha valaki tudja, milyen fiatalon padlóra kerülni, az te vagy. Tudod, milyen ha próbára tesz Isten, de te életben maradtál hogy másoknak segíthess. Most pedig biztosan azt mondanád, hogy elég ebből menjetek a dolgotokra. Igazad van ebben, folytatnunk kell, amit te elindítottal. Az egész ország ismeri a Monspart nevet, példakép és összetartó erő voltál. Hiszem hogy Saci most tényleg megérkezett, beért a célba. Nyugodjék békében!”

Gajdos Tamás hangja többször elcsuklott, üzeneteket olvasott fel barátoktól és ismerősöktől a szertartás alatt.

Ezután átkísérték sírhelyére, elbúcsúztak a sportlegendától. A cipőjét a sírjára helyezték.

Fotó: blikk.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek