Joshua Cheptegei WR 5 km MonacoUtcai futás 

13 perc alatt a világcsúcs 5 km-en!

Az ugandai Joshua Cheptegei, a 10.000 méteres síkfutás dohai világbajnoka és korábbi világcsúcstartója vasárnap (02.16.) 27 másodpercet javított az 5 km-es futás hivatalos világcsúcsán Monacoban, így elsőként került 13 perc alá. Ez az idő a korábban futott leggyorsabb, de nem hivatalos rekord időnél, Sammy Kipketer 2000-es carlsbadi 13:00-s teljesítményénél is jobb.

Az új világcsúcs – 12:51 – még a hivatalos hitelesítési procedúra előtt áll. A Nike Vaporfly cipő körül kialakult vita miatt a futás kapott már néhány megjegyzést a közösségi médiában, mert Cheptegei is Nike cipőben futott. Arról nincs információnk, hogy pontosan melyik modellben.

“Gondoltam a 13 percen belül időre, és amikor éreztem, hogy jól mennek a lábaim, úgy döntöttem tényleg megpróbálom” – nyilatkozta a verseny győztese. “Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi másodpercet tudtam hozni a régi csúcson, ez nagyon bíztató az idei fontos szezon előtt.”

Második helyen a francia Jimmy Gressier végzett 13:18-as idővel, ami új Európa rekord. A korábbit a svájci Julien Wanders futotta tavaly ugyanezen az eseményen.

Brit csúccsal Nick Goolab ért célba a harmadik helyen 13:27-tel, 3 másodpercet javítva Rob Denmark (1996) és Mo Farah (2006) által közösen tartott korábbi csúcson.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek