Futólag 

Kilencvenhárom évesen is rekordra hajt

A 93 éves kanadai Canio Polosát a korosztályától eltérő célok hajtják: naponta öt-tíz kilométert fut, a rövidebb távon pedig hazai csúcsot szeretne elérni, írja a csupasport.hu.

A 93 éves Canio Polosa ékesen bizonyítja, hogy a közhelynek számító mondásnak igenis van igazságtartalma: az életkor csak egy szám.

A kanadai Ontarióban található Londonban élő férfi most vasárnap a korához mérten egészen egyedi céllal fog felkelni az ágyból. Egy futóversenyen szeretné megdönteni saját kanadai rekordját a kilencven év felettiek kategóriájában, öt kilométeren.

A futással csupán hatvanéves kora körül megismerkedő amatőr sportoló legjobbja 37:41, most azonban 36 perc körüli idővel számol. Ráadásul „Miért ne?” kérdéssel válaszolt arra a felvetésre, vajon sikerülhet-e elérnie a világcsúcsot, amelyet az amerikai Henry Sypniewski tart 33:46-tal.

Polosa belgyógyászként dolgozott, a McGill Egyetemen tanított, és pályája befejezése után kezdett futni. Térdproblémák miatt nyolcvanéves kora körül hosszabb időre fel kellett hagynia vele. Ebbe nem tudott beletörődni, ezért – térdrögzítő segítségével – ismét fut.

Az idén nemcsak öt kilométeren hívta fel magára a figyelmet, hiszen júniusban 11:07 alatt tett meg egy mérföldet. Ennél jobbat pedig senki sem tud a kanadai férfiak között a korosztályában.

Polosa a CBC által róla készített videóban elmondta, igazából nem tudja, miért szeret futni, ám élvezi, hogy természetközelben napi öt-tíz kilométert tesz meg.

„A legtöbb ember azért nem fut, mert nem hiszi el, hogy képes rá – felelte arra a felvetésre, hogy az ő korában sokan már nem mozognak. – Mindig utolsóként érek célba a versenyeken, de ez nem gond. Kellemes érzés úgy futni, hogy tudod, nem kell az elsőnek lenned.”

Még azzal is elviccelődött, hogy az orvosának azért néha vannak észrevételei, ám „mivel süket vagyok, megválogathatom, mit hallok meg”.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek