Bozó Pál ultrafutásUltrafutás 

272 ezer kilométert futott már életében Bozó Pali bácsi: most 82 éves, de nem áll le

Mennyi?! 272 ezer kilométer! Nem, ez nem egy matuzsálem családi autó futásteljesítménye. Pontosan ennyit futott le Bozó Pali bácsi, aki 82 évesen sem áll le, s minden egyes megtett kilométert az edzéseken és az ultramaraton versenyeken kézzel ír be teljesítmény füzetébe, írja a blikk.hu.

Alig egy hónapja, egy hatnapos futóversenyen, 467 kilométert, vagyis napi 77 kilométeres távot teljesített, sokadszorra is bekerülve a korosztályos világrekorderek közé.

– Valóban 467 kilométer volt az eredményem, s ez bizony kevés! Sajnos nem sikerült a tervem, az utolsó napra begyulladt a talpizmom, állni is alig tudtam. Két éve, 80 évesen még 532 kilométer sikerült – árulta el a nyugdíjas, ám annál aktívabb férfi némi csalódottsággal a hangjában.

A napló tanúsága szerint a verseny után öt napot kihagyott a futóedzésekkel.

– Dehogy feküdtem ágyban, másnap már dolgozni mentem, a lányom építkezésén várt a munka, kicsit pihentem és kész – idézte vissza nevetve a regenerálódás időszakát Pali bácsi, aki büszke arra, hogy testalkata szinte semmit nem változott legénykora óta. Még ugyanazokat a ruhákat fel tudja venni.

Ötévesen kezdett érdekelni a futás, indultam később iskolai versenyeken is. Mást sportoltam, de kiegészítő edzésnek kiváló volt – emlékezett vissza a kezdeti időkre. Az első maratoni távot 55 évesen futotta le, 2 óra 59 perces idő alatt. Még próbálkozott párszor de nem tudott ennél jobbat kihozni magából.

Rájött, hogy igazából a hosszabb távokon jobbak az eredményei. Így átnyergelt az ultramaraton távra. Sokszor futott Bécs-Budapest versenyt, teljes balatoni kört.

Az edzéseimet is ehhez alakítottam át. Naponta 30, maximum 40 kilométert futok. Nem rabolom el a családtól az időt, inkább éjszakára időzítem. Többnyire 11 óra körül indulok neki Tatabánya környékének, ha kicsit később, akkor hajnali fél 5 körül már haza érek – számot be a hihetetlennek tűnő edzésmódszerről az idős férfi. A táv során a város szinte minden kerületét bejárja, a külső részeken néha vaddisznókkal és őzcsapattal is találkozott,de kóbor kutyák is kergették már meg. A belső részeken inkább drogos fiatalok igyekeztek belekötni.

Esőben soha nem futok, télen, ha nagyon csúszós az út, akkor inkább itthon, a futópadomon edzek. De egyébként nem lehet megállítani. Olyan ez, mint a drogfüggőség, a szervezet, az izomzat igényli, sőt követeli az edzésmunkát – mondta.

Az összes futása szerepel a egy kis kockás füzetben, indulás, érkezés, távolság. 1980 január 1-től, tavay 2020 december 31-ig. A teljes táv 272 246 kilométer, idén most legalább plusz 4 ezer adódik hozzá, így 277 ezer lehet a vége. Egy német székhelyű világszervezet szerint korosztályában több világrekord is őt illeti.

Mindenkinek ajánlom a mozgást. Nem kellenek maratonok, még kilométerek sem feltétlen. Legyen először napi 2-300 méter, de az rendszeresen. Majd kívánni fogja a szervezet az edzést,és jöhetnek a nagyobb távok is – biztatott Pali bácsi, akinek hitvallása szerint ez az egészség és a boldogság kulcsa.

– Voltak, műtéteim, kórházban is feküdtem. De megfázás,vagy nátha.. na ilyesmire nem nagyon emlékszem.Ha már csak kapar a torkom, én húzom is fel az edzőcipőt. Az első pár száz méteren még talán krákogok, de pár száz méter után már már kutya bajom sincs!

Fotó: blikk.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek