Brooks Ghost Max futócipőtesztTeszt 

Brooks Ghost Max futócipőteszt

A Brooks Magyarországon nem tartozik a legismertebb futócipőmárkák közé, viszont máshol óriási népszerűségnek örvend. Az USA-ban 2022-ben a „performance running shoe” kategóriában az első számú márka volt 22%-os piaci részesedéssel. Németországban, a három legkedveltebb márka sorrendje: Asics, Brooks, Nike.

A márkán belül is kiemelt fontosságú a Ghost sorozat, ami a runnersworld.de futók között végzett felmérésein több évben (legutóbb ’22-ben és ’23-ban) is az élen végzett.

Ghost Max pedig nem más, mint a Ghost 15 szuperpárnázott, szuperkényelmes, mindennapi edzésre, hosszú futásokra készült változata neutrális lábú futók számára. A Brooksnál gondoltak egy merészet, fogták a legnépszerűbb modelljüket és újraszabták a futócipőpiac legmenőbb trendjei alapján. Ezek a párnázottság, kényelem, stabilitás, többcélú felhasználás és a futók lábának védelme.

A cipőt több hétig teszteltem, minden edzéstípusban bevetettem, a rövid regeneráló futásoktól kezdve a közepes tempófutásokon át a rövid, gyors résztávokig. Még egy könnyű, száraz terepkör is került a cipőbe, hogy megmutathassa a kissé egyenetlen talajon is a stabilitását.

Külcsín, megjelenés

Ahogy a nevéből már látszik, a Brooks a Ghost Max-szal beállt a maximalista sorba, ez azonnal látszik a cipő talpmagasságán. A Ghost 15-höz képest jelentős a különbség. A sarokrésznél mindössze 4 mm, viszont elöl már 1 cm az eltérés. A sarokrész 39 mm magas, ezzel még pont belefér a World Athletics által megszabott 40 mm-es határba. A cipő dropja 6 mm (elöl 33, hátul 39 mm), ezzel nagymértékben segítve a talajfogás utáni átgördülést.

A cipő felsőrésze egy jól szellőző, vékony mesh anyag, az alsó része elől és oldalt meg van erősítve. Ezzel védi a lábujjakat attól, ha véletlenül belerúgnánk valamibe. A vékony anyagnak köszönhetően esőben viszonylag könnyen és gyorsan beázik, cserébe ugyanilyen gyorsan ki is vezeti a vizet, izzadtságot.

A cipő egy masszív, jól stabilizáló sarokrészt kapott, ez a műanyag „alkatrész” kívülről is jól látszik.

A fűzőlyukak az alsó és felső részen külön műanyag erősítést kaptak, ez hasznos lehet, ha valaki lendületesebben, erősebben húzza meg a fűzőt. Egy másik márkánál épp tegnap sikerült kitépnem egy ilyen lyukat, korábban ilyen még sosem fordult elő egy cipőmnél sem.

Brooks Ghost Max futócipő szemből

Kényelem

Ghost Max könnyedén felveszi a versenyt a legpárnázottabb cipőkkel. Érdekessége, hogy ugyan nagyon puha, és jól csillapít, de használat közben még sincs az az érzése az embernek, hogy belesüpped a túl puha cipőbe.

Az alacsony drop (6 mm), a lábujjaknál enyhén megemelt talp és a talpba épített íves GlideRoll Rocker technológia nagyban megkönnyíti és dinamikussá teszi a talajfogás utáni átgördülést mind a sarokra, mind a középtalpra érkezőknél.

Az egyenes kaptafaforma, a nem beragasztott gyári betét és a széles orr-rész lehetővé teszi az egyedi talpbetétek használatát.

A cipő nyelve nem csak felül, a megkötés alatti területen vastagabb és puhább, hanem végig egyenletesen komfortos érzést biztosít, még a szorosabbra húzott kötés esetén is.

A Ghost Max párnázottságának és csillapításának kulcsa a középtalpban használt, Brooks által kifejlesztett hab. A DNA Loft V2 egy rendkívül könnyű anyag, amellett, hogy nagyban könnyíti a cipő súlyát, figyelemre méltó védelmet és reaktivitást nyújt még a hosszú futások alatt is.

Stabilitás/tartás

A Brooks a Ghost Maxban kiválóan megtalálta az egyensúlyt a párnázottság, a kényelem és a stabilitás között. A megemelt talpmagasság miatt ugyan azt gondolhatnánk, hogy nem lesz igazán stabil a cipő. A szokásosnál szélesebb kivitelezés és a kétoldalt enyhén megemelt talprész azonban mintegy elnyeli a lábat és futás közben is biztosan tartja. Minderre ráerősít a sarokrészbe épített erős műanyag betét, ami annyira stabilan fogja a sarkat, hogy még extra vastag sarokgallérra sincs szükség.

A cipő talpa a vastag talpú modellekhez hasonlóan viselkedik. Mind hosszanti, mind oldalirányban viszonylag merev, kevésbé hajlékony, ezzel is segítve a stabilitást.

A fentiek miatt a cipő az átlagon felüli testsúlyú futóknak is kiváló választás lehet a mindennapi edzésekre.

Súly

Egymás mellé rakva Ghost 15-öt és a Ghost Maxot, a nagyobb, robosztusabb Max méretei miatt azt gondolhatnánk, hogy a nagyobb anyagfelhasználás miatt utóbbi a nehezebb. A DNA Loft V2 anyag azonban annyira könnyű, hogy a cipő néhány grammal még a 15-ösnél is könnyebb.

A férfi változat 283, a női pedig 255 grammot nyom, ezzel a hasonló kategóriájú szuperpárnázott cipők középmezőnyében helyezkedik el.

Tapasztalatok

A cipőt teszteltem lassú és gyors tempónál, száraz és nedves aszfalton/rekortánon, de még könnyebb terepen is. A Ghost Max szinte mindenhol hozta a tőle elvárhatót:

Puha és kényelmes érzést nyújt minden típusú futás során. Még a megerőltető futások (tempós edzés, verseny) utáni regeneráló edzéseken is, amikor egy kicsit merevebbek a léptek és keményebb a talajfogás. Lassú és közepes tempónál tökéletes a stabilitása, csillapítása és reakcióképessége is. (Magamhoz képest) gyors tempónál, 4:10 alatti kilométereknél kicsit veszít a dinamikájából és a reakcióképességből. Mondjuk ez a tulajdonság nem is elvárható tőle. Aki gyors futásokra keres olyan cipőt, ami sok energiát ad vissza az elrugaszkodáskor, ne az ilyen szuperpárnázott modelleket, hanem a karbonbetétes változatokat keresse.

A stabilitása különösen érezhető volt a hosszú futások során, amikor már fárad a láb. A Max még ekkor is megfelelően tartotta a lábfejemet, a hirtelen irányváltások sem voltak instabil érzésűek.

A Ghost Max egy kimondottan aszfaltra ajánlott modell, de a stabilitás tesztelése végett kipróbáltam egy könnyű terepkörön, mérsékelten egyenetlen útviszonyok között is. A megerősített sarokrész, viszonylag merev talp és az oldalt enyhén megemelt talprész tették a dolgukat. Egyáltalán nem éreztem, hogy bizonytalanok lennének a lépések.

Egyetlen hiányosságként a nedves talajt említeném, mind aszfalton, mind rekortánon és kockakövön is jobban csúszik a talp ellépéskor más modellekhez képest.

Összefoglalás

A szuperpárnázott kategóriába tartozó Brooks Ghost Max tökéletes választás azoknak a neutrális lábú futóknak, akik a mindennapi aszfaltos edzéseikhez keresnek cipőt. Stabil kialakításának köszönhetően akár nordic walkingra és gyaloglásra is alkalmas.

A cipő dropja 6 mm (sarok 39, orr-rész 33 mm), rövid, közepes és hosszú futásokra egyaránt kiváló partner lehet.

A párnázottsága, kényelme és stabilitása minden tempónál maximálisan átjön, viszont a reakcióképessége a gyors futásoknál nem az igazi, itt már veszít kicsit a dinamikájából. Mindennapi futásokra, edzésekre kitűnő, de gyors versenyekre nem a legjobb.

Nem kifejezetten nagy testsúlyra fejlesztett modell, de a stabilitásának köszönhetően az átlagnál nehezebbek is megtalálhatják benne a számításukat.

Alapvetően aszfaltcipő, de kevéssé egyenetlen erdei talajon is megállja a helyét, nedves körülmények között viszont nem az igazi.

Kijelenthetjük, hogy a Ghost Max-szal a Brooks nem csak a Ghost 15 párnázottabb változatát alkotta meg, hanem egy új kategóriát teremtett a márkán belül.

A tesztcipőt köszönöm a Brooks magyarországi forgalmazójának és a Spuri Futóboltnak.

Tamás Krisztián Tapír

További tesztjeinket keresd a Teszt Centerben!

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek