Bujdosó Zoltán tájfutás világbajnokság 2022Terepfutás 

Bujdosó Zoltán junior világbajnok tájékozódási futásban

Bujdosó Zoltán aranyérmet nyert a tájékozódási futók portugáliai junior-világbajnokságán. Ez a bravúr a férfiak között legutóbb 26 évvel ezelőtt sikerült magyar versenyzőnek.

A portugáliai eseménnyel kapcsolatban a juniorok szövetségi kapitánya, Zsigmond-Heinczinger Száva tájékoztatta az MTI-t: A Portótól mintegy száz kilométerre lévő helyszínre az erdei versenyszámokra tért vissza a mezőny, mert az eredeti, júliusi időpontban a nagy hőség miatt a hatóságok az ország összes erdejét lezárták, így akkor csak a sprintszámokat lehetett megrendezni.

A tájfutó szövetség honlapja így számolt be a versenyről:

A férfiaknál sokáig francia versenyzők adták át egymásnak a vezetést. Aztán következett a rajtlista kétharmadánál induló Bujdosó Zoltán és már az első rádiós ponton majdnem egy perccel vezetett. A szokásos erős kezdést szerencsére ezúttal erős folytatás is követte. A bozótosban is sikerült megtalálni az átjárókat, így a célba több, mint egyperces előnnyel ért be Zoli. Ezután már csak azt kellett kidrukkolni, hogy a hátralevő 42 versenyző ne kerüljön elé. A legnagyobb izgalmakat a tíz perccel mögötte indult Noel Braun okozta. Ő az első ponttól kezdve a leggyorsabb volt és folyamatosan döntötte meg Zoli részidejeit fél perc körüli különbséggel. Ám két ponttal a cél előtt elhagyta és két és fél percig kereste a dugókáját, így teljesen kiszállt a versenyből. A hátrébb rajtolók közül előbb Touko Seppa 22, majd Edvin Nilsson 19 másodpercre tudta megközelíteni Zoli idejét, így ők állhattak a dobogóra.

Bujdosó, a Tabáni Spartacus SKE versenyzője előtt csak két magyar volt képes ilyen eredmény elérésére: Gárdonyi Csilla 2018-ban, Domonyik Gábor pedig 1995-ben és 1996-ban.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek