Csillag Eszter terepfutó világbajnokság 4. helyTerepfutás 

Csillag Eszter szenzációs 4. helyen ért célba a terepfutó világbajnokságon – VIDEÓ

A thaiföldi Chiang Maiban rendezett Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság (World Mountain and Trail Running Championships – WMTRC) második napján a 80 km-es Long Trail és a 40 km-es Short Trail versenyszámokra került sor a tegnapi Uphill Race után.

A Magyarországot egyedüliként képviselő, családjával Hong Kongban élő Csillag Eszter a hosszabb távon volt érdekelt. Az egész pontosan 78 km-es táv 4800 méternyi pozitív szintkülönbséget is magába foglalt. A papírforma alapján (ITRA Performance Index) Eszter a középmezőnybe volt várható. Ő azonban már többször cáfolta a papírformát, legelőször talán a 2021-es CCC 4. helyével. Idén a terepversenyek mellett október elején megnyerte a SPAR Budapest Maratont is.

A Long Trail verseny helyi idő szerint 6:30-kor (nálunk 0:30) rajtolt. Eszter 30 km-ig a 17. helyen haladt, a következő ellenőrzőpontokon aztán folyamatosan jött előre: 49-nél, a 8., 50-nél már 5., majd 66-nál a 4. helyen állt. Ezt a helyet aztán már a célig sikerült megtartania, de meg kellett érte dolgoznia, ezt a verseny utáni nyilatkozatából tudhatjuk meg:

“Nagyon örülök a 4. helyezésnek, egy nagyon gyors verseny volt erős mezőnnyel. Az utolsó 12km-en küzdeni kellett ezért a pozícióért, mert sokan a nyakamon voltak, pontosabban egy elég technikás lejtőn meg is előzött három futó. Ebből kettőjükkel mar korábban versenyeztem idén, és most nem akartam engedni, hogy leelőzzenek. Így az utolsó lejtőt és a felfeléket mind nagyon meg kellett futni., nem volt más választásom. Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült.”

Csillag végül 8:49:24-gyel, kevesebb, mint 3 perccel a bronzérmes spanyol Gemma Arenas Alcazar (8:46:27) után ért célba, minden idők legjobb magyar eredményével a szakágban. A világbajnok a címvédő francia Blandine Lhirondel (8:22:14) lett. Az ezüstérmes a svéd Ida Nilsson (8:34:59), aki egyébként Csillag Eszter edzője.

Eszter utolsó méterei láthatók az élő közvetítésben is:

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek