100 méter Lyles Hughes De Grasse SimbinePályaatlétika 

Coleman eltiltása után ki nyerheti a tokiói olimpia aranyérmét 100 méteren?

Christian Coleman eltiltása nyomán valószínűleg sokkal nyitottabb lesz a jövő évi tokiói olimpia 100 méteres döntője, mint egyébként lett volna. Az Athletics Weekly szakértői megnézték, kik pályázhatnak eséllyel a játékok egyik legfontosabb aranyérmére, írja a hosszabbitas.hu.

a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) a doppingellenőrzések elmulasztása miatt két évre eltiltotta Colemant a versenyzéstől. Mivel a sprinter jogi képviselője azonnal jelezte, hogy fellebbeznek a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), az ügy még nem tekinthető lezártnak. Ettől függetlenül mi a továbbiakban azzal a forgatókönyvvel számolunk, hogy Coleman nem lehet majd ott a tokiói játékokon.

Coleman a világbajnoki cím védője, de ami ennél fontosabb, az elmúlt öt évben ő az egyedüli sprinter, akinek sikerült 9.80-on belül futnia, az egyéni csúcsa 9.76. Kijelenthető tehát, hogy ha nincs az eltiltás, valószínűleg ő lett volna a tokiói olimpia első számú favoritja. 

Ebben az új helyzetben kik lehetnek az esélyesek? Az alábbiakban megnézzük, szerintünk kik pályázhatnak eséllyel a 100 méteres síkfutás olimpiai aranyérmére.

Noah Lyles

Ő a 200 méter uralkodó világbajnoka, 100-on 9.86-os egyéni csúccsal rendelkezik, amit 2019 májusában, a sanghaji Diamond League-versenyen futott, amivel ott meg is szerezte a győzelmet. Ha az elmúlt négy év eredményeit nézzük, ezzel a 9.86-tal holtversenyben áll a második helyen Coleman mögött. Akár a 100-200-duplára is képes lehet Tokióban.

Andre De Grasse

A rendkívül kiegyensúlyozott kanadainak már nem kevesebb, mint öt érme van világversenyekről, aranyérme azonban még nincs. Rióban ezüstöt nyert 200-on és bronzot 100-on, és a tavalyi dohai világbajnokságon is ugyanezeket az érmeket tudta begyűjteni. Összejöhet neki végre az aranyérem? Az egyéni legjobbja 9.90, melyet a legjobbkor, a dohai vb-n futott.

Divine Oduduru

Ahogy Lyles és Michael Norman, a nigériai is 9.86-os egyéni csúccsal rendelkezik, melyet tavaly Austinban, az amerikai egyetemi bajnokságon futott. Tehát ő is tagja annak a holtversenyes triónak, akik Coleman mögött az elmúlt évek második legjobb idejével rendelkeznek. Bár világversenyről még nincs számottevő eredménye, a gyorsasága megvan ahhoz, hogy az aranyéremre pályázók között emlegessük.

Trayvon Bromell

2016 fedett pályás világbajnoka volt 60 méteren, azóta viszont sérülésekkel bajlódott. Idén nyáron azonban visszatért és egy 9.90-es idővel jelezte, hogy bizony megint számolni kell majd vele. A sérülését megelőzően bronzérmes volt a 2015-ös pekingi világbajnokságon, és a 9.84-es egyéni csúcsát is még ekkoriban futotta.

Zharnel Hughes

A 9.91-es legjobbja holtversenyben a valaha futott második legjobb brit idő 100 méteren. Korábban azt nyilatkozta, hogy 9.8-ra, sőt akár 9.7-re is képesnek tartja magát. A 2018-as Európa-bajnokság győztese a tavalyi dohai vb-n hatodik lett. Reece Prescod és CJ Ujah mellett ő lehet az a brit sprinter, akire valószínűleg figyelnünk kell majd Tokióban.

Ronnie Baker

2018-ban futotta a 9.87-es egyéni csúcsát, ami Colman mögött és Lyles előtt a második legjobb időt jelentette abban az évben. A 2018-as fedett vb-n bronzot nyert 60 méteren, és Colemant akkoriban kétszer is meg tudta verni. A tavalyi szezonját azonban sérülés árnyékolta be, így nem lehet képünk arról, hol tarthat most.

Akani Simbine

A dél-afrikai sprinter kiegyensúlyozott éveket tudhat maga mögött, 9.89-es egyéni csúcsát még 2016-ban, Székesfehérváron érte el. Évek óta ott van a nagy világversenyek döntőiben, érmet nyernie azonban még egyszer sem sikerült. Tavaly Dohában negyedik lett, 2017-ben Londonban és a riói olimpián is ötödikként zárt. 

Justin Gatlin

Igaz, hogy a jövő évi játékok idején már 39 lesz, azonban Gatlin már többször is bizonyította, hogy eredményesen harcol az idő múlásával szemben. Vajon minden idők egyik leginkább ellentmondásos megítélésű sprintere képes lehet öt olimpiai érme mellé nyerni egy hatodikat is?

Usain Bolt

Igen, tudjuk, hogy visszavonult, mégsem tudtuk lehagyni erről a listáról. Ha esetleg bekattanna neki a visszatérés gondolata, most kapott egy extra évet, hogy felkészüljön Tokióra. Ki tudja?

Fotó: hosszabbitas.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek