Mo FarahPályaatlétika 

Az olimpiai bajnok szerint a rasszizmusnak nincs helye a sportban, a gyerekeinknek tanítsuk meg, hogy tiszteljék egymást

Mo Farah szerint a rasszizmust a sportban semmilyen szinten nem lenne szabad tolerálni. A négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok hosszútávfutó az NBC-nek adott interjújában beszélt arról, csak az segíthet a probléma megoldásában, ha a fiatal generációt megfelelő oktatásban részesítjük, írja a hosszabbitas.hu.

Farah nyolc éves korában költözött a háború sújtotta Szomáliából az Egyesült Királyságba. Tapasztalatai szerint csak a sport képes összehozni az embereket a világban, semmi más.

“Fontos, hogy kiálljunk, hallassuk a hangunkat és folytassuk azt a munkát, amit most is csinálunk” – hangsúlyozta Farah“Ezzel reményt adunk az embereknek. Úgy érzem, tényleg sikerül változásokat elérni, de persze, mint minden másnak az életben, ennek is megvannak a maga kihívásai.”

Minden idők egyik legnagyobb hosszútávfutója nemcsak úgy általánosságban hangoztatja az edukáció fontosságát. Saját négy gyermekének is megtanította a legfontosabb dolgokat a rasszizmussal kapcsolatban.

“Rettentően fontos, hogy őszinte legyek a gyerekeimmel és folyamatosan tanítsam őket. A saját értékrendemmel mutatok nekik példát, azaz, hogy nem számít a bőrszín, a hajszín, a vallás, csak az, hogy tiszteljük az embereket és megtaláljuk velük a közös hangot.”

Farah, aki számos világ- és Európa-bajnoki címet szerzett pályafutása során, azzal írt igazán történelmet, hogy 2012-ben hazai pályán olimpiai bajnok lett 5 és 10 ezer méteren is. Ráadásul négy évvel később Rióban megcsinálta a dupla-duplát, ugyanis mindkét számban megvédte címét. 

Farah 2017-ben döntött úgy, hogy a jövőben inkább a maratonfutásra koncentrál. Két évvel később azonban bejelentette, hogy visszatér 5 és 10 ezer méteren és megkísérli a tripla-duplát Tokióban. 

A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a játékokat, melyet a koronavírus-járvány miatt egy évvel el kellett halasztani. A japánok számos ötlettel és fejlesztéssel készülnek, és ígéretük szerint mindent megtesznek majd a nézők és a sportolók védelmében. Japánban eddig a John Hopkins Egyetem adatai szerint 104 ezren fertőződtek meg a vírussal és körülbelül 1 800 halálos áldozata van a járványnak. 

“Csalódott voltam, amikor kiderült, hogy elhalasztják az olimpiát. Bízom azonban benne, hogy jövőre már meg tudják rendezni, ráadásul nézőkkel. Fontos számomra az olimpia, ezért dolgozom. Szurkolók nélkül nehéz lenne, ők adnak nekem erőt, ők töltenek föl energiával.”

Farah-nak nagyon hiányzott a pálya annak ellenére, hogy maratonfutóként sem volt sikertelen, 2018-ban például ő győzött a Chicago Maratonon. Brüsszelben tért vissza, ahol eredetileg Diamond League versenyt rendeztek volna, amiből végül a járvány miatt csak egy meghívásos viadal lett. Farah azonban nagyon is komolyan vette a dolgot, és világcsúccsal nyerte a versenyt egyórás futásban. Az új rekord 21 330 méter. 

A brit nem felejtette el azt sem, hogy honnan jött. Számos interjújában megemlítette már iskolai testnevelő tanára, Alan Watkinson nevét. Azóta ő maga is megszerezte az edzői képesítést, így próbál majd a jövőben visszaadni valamit annak a sportágnak, melytől olyan sokat kapott.

“Szeretnék visszaadni valamit a fiatal generációnak. Szerintem nekem és sok más atlétának is szerepet kell vállalnunk abban, hogy buzdítsuk, bátorítsuk őket arra, hogy sportoljanak.”

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek