Peres JepchirchirUtcai futás 

Akár olimpiai érmek is múlhatnak a szupergyors, de veszélyes új futócipőkön

Hatalmas versenyt hozott a nőknél az október közepén Gdyniában rendezett félmaraton világbajnokság. A kenyai Peres Jepchirchir győzött világcsúccsal, azonban számos nagy esélyes bukott menet közben, ami az Athletics Weekly szakértői szerint aggasztó lehet a jövő évi tokiói olimpia maratonversenyére nézve, írja a hosszabbitas.hu.

A verseny vége rendkívül szoros volt, ugyanis Jepchirchir mindössze két másodperccel verte a német Melat Yisak Kejetát, aki további eggyel az etióp Yalemzerf Yehualawot

Könnyen lehet azonban, hogy a verseny teljesen más forgatókönyv szerint alakult volna, ha több favorit, köztük a címvédő, végül nyolcadikként záró Netsanet Gudeta nem esett volna el menet közben. 

Az Athletics Weekly két munkatársa, Euan Crumley és Steve Smythe arról beszélgettek egy podcastben, hogy vajon az új, vastagabb talpú szupercipőknek mennyi köze lehetett az esésekhez. És, hogy mindez milyen mértékben befolyásolhatja majd a tokiói játékok maratonversenyét.

Smythe szerint Jepchirchir borzasztóan jó versenyt futott, ugyanakkor persze sajnálja, hogy többen is buktak a verseny során. Esés miatt vesztette el ugyanis a győzelmi esélyét a címvédő, a korábbi világcsúcstartó és a legjobb koedukált versenyen futott idővel rendelkező versenyző is. 

A szakértők szerint az esések egyik oka feltétlenül az, hogy ezek a szupercipők kevésbé stabilak, mint elődeik. Ez főleg az olyan pályákon jön ki, ahol köröket futnak és sok az éles kanyar az útvonalban. Ezek a cipők kanyarvételre jóval kevésbé alkalmasak. 

“Ezek a cipők annyira testesek” – fogalmazott Smythe“Amikor például épp kanyart futsz, nem helyezed a teljes testsúlyod egy adott pontra, ez ezeknél a cipőknél gondot jelent. A futók nincsenek hozzászokva, hogy akkora tömeg legyen a cipőjük talpának hátsó részén.
Egyértelműen azt gondolom, hogy ez igenis tényező volt a verseny során. A másik fontos faktor az volt, hogy nagyon sok versenyző futott hasonlóan nagy tempót, ami miatt rettentő szoros volt a küzdelem. De azt gondolom, mindenekelőtt a cipőt kell felelőssé tennünk a történtekért. Én még sosem láttam ennyi bukást egy versenyen. Az egyik bukás azt hiszem, azért történt, mert hátulról beleakadtak az elöl lévő cipőjébe, de ennek is az volt az oka, hogy a cipő felülete nagyobb volt a szokásosnál.”

A szakértők szerint a cipőkérdés tényező lehet a jövő évi tokiói olimpián is. Mindenki jól akar majd szerepelni, ezért nyilván mindenki ezeket az elvileg gyorsabb, de vastagabb talpú cipőket fogja majd viselni a maratonon. Kár lenne, ha valamelyik nagy esélyes azért maradna le a dobogóról, mert elesik.

“Azért viselik ezek a cipőket, mert ezek a cipők gyorsak, és mert a többiek is ezekben futnak majd. Azonban aligha tekintenek majd vissza jó szívvel ezekre a cipőkre, ha miattuk esnek el és veszítik el esetleg az olimpiai aranyérmet.”

Fotó: hosszabbitas.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek