Peres Jepchirchir Gdansk 2020Utcai futás 

Az első 3 helyezett a korábbi női világcsúcson belül futott a félmaratoni világbajnokságon

Szombaton délelőtt 11 órakor, hűvös időben, enyhe szélben rajtolt el Gdanskban a félmaratoni világbajnokság női mezőnye. Ahogy felvezetőnkben írtuk, korábbi világbajnokokból és világcsúcstartókból álló nagyon erős mezőny harcolt az érmekért.

Gyors kezdés = világcsúcs

Már rögtön a rajt után erős volt a tempó, el is szakadt egy 13 fős boly, az első 5 km-t 15:20 alatt teljesítették, ami világcsúcs részidőn belül volt. Már itt megteremtették a futók a lehetőséget a csak tisztán női mezőnyben futott világrekord megdöntésére.

A kb. 5,5 km-es körpályán több éles kanyar és egy 180 fokos fordító is volt, a nedves úton többen is elestek. Így járt a 2018-as világbajnok etióp Netsanet Gudeta is, megütötte a térdét, nem is tudott a végén beleszólni az érmek sorsába.

A harmadik körben a szeptemberben “csak-női-mezőny” világcsúcsot futó Peres Jepchirchir tempót váltott el is kezdtek leszakadozni a versenytársak. 15 km-nél, 46:24-nél már csak heten voltak együtt. Nem sokkal később a világcsúcstartó etióp Ababel Yeshaneh és a korábbi világcsúcstartó Joyciline Jepkosgei megbotlottak egymás lábában, mindketten elestek. Gyorsan felpattantak és a többiek után eredtek, de kiestek a ritmusból, már nem volt esélyük felzárkózni.
A hajrára hárman maradtak, Jepchirchir, a 2013 óta Németországban élő és idén márciuban állampolgárságot kapó Melat Yisak Kejeta és az etióp Yalemzerf Yehualaw. Jepchirchir nem hagyott kétséget a formája felől, lerázta a két üldözőjét és új “csak-női-mezőny” világcsúccsal, 1:05:16-tal szakította át a célszalagot, saját korábbi rekordját 18 másodperccel megjavítva. Kejeta a végére elkészült az erejével, de Yehualaw a célegyenesben megcsúszott/megbotlott, így sikerült 1 másodperccel az etióp előtt (1:05:18) beérnie.

Gyors pálya, erős mezőny = egyéni csúcsok

A világbajnokságok történetében először ért be 6 versenyző 66 percen belül, ráadásul az első három a korábbi csak-női-mezőny világcsúcson (65:34) belül.

A mezőny erősségét és a csúszós kanyarok és meredek fordító ellenére a pálya gyorsaságát mutatja, hogy a 101 célba érkezőből 66-an egyéni csúcsot futottak, közülük 7-en országos csúcsot is.

Eredmények:
1. Peres Jepchirchir (KEN) – 1:05.16 (WR)
2. Melat Yisak Kejeta (GER) – 1:05:18 (ER)
3. Yalemzerf Yehualaw (ETH) – 1:05:19 (PB)
4. Zeineba Yimer (ETH) – 1:05:39 (PB)
5. Ababel Yeshaneh (ETH) – 1:05:41
6. Joyciline Jepkosgei (KEN) – 1:05:58 (SB)

További eredmények >>>

Fotó: athleticsweekly.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek