Félmaratoni világbajnokság 2020Utcai futás 

Félmaraton világbajnokság Gdanskból szombaton élőben az M4-en

Október 17-én, szombaton 11:00 órakor a női, 12:30-kor pedig a férfi mezőny rajtol el Gdanskban (POL) a félmaratoni világbajnokságon. A versenyt a saját reklámja és a World Athletics honlapja alapján elvileg az M4 Sport közvetíti, de a különböző műsorújságokban más-más műsorok láthatók a futás időpontjára. Ha a fenti csatornán nem, a World Athletics Youtube csatornáján lesznek követhetők az események (egy kis trükközéssel, mert magyar IP címről nem elérhető a csatorna).

A világbajnokságon 62 ország 283 futója áll rajthoz, magyar résztvevőkért sajnos nem izgulhatunk.

A női mezőny

A nők versenyét Kenya és Etiópia párharca fogja jellemezni, ahogy az elmúlt években szinte mindig. 2006-ban Constantina Tomescu-Dita volt az utolsó európai születésű dobogós, akkor ő ezüstérmet szerzett. Ezután csak a fenti két ország futói végeztek az 1-3. helyeken (Lornah Kiplagat ugyan holland színekben nyert, de ő is Kenyában született).

Etiópiából ott áll majd a rajtnál a világcsúcstartó Ababel Yeshaneh (1:04:31), és a 2018-as világbajnok, Netsanet Gudeta. Kenyát a korábbi világcsúcstartó Joyciline Jepkosgei (1:04:51) és a tisztán női mezőnyben futott félmaraton rekordere Peres Jepchirchir (1:05:34) képviseli.
Sifan Hassan, aki szeptember 4-én 1 órás világcsúcsot futott, meglepetésre kedden visszalépett. “A szezon maga rövid volt, de a felvezetése hosszú, ezért úgy döntöttem, hogy most inkább pihenek és a jövő évre fókuszálok – nyilatkozta a hollan színekben versenyző futónő.
A koronavírus miatt nem lesznek ott Lengyelországban az USA, Kanada, Japán, Ausztrália és Új-Zéland futói sem.

A férfi mezőny

A férfiak között az egyik legnagyobb esélyes egy olyan futó, aki most fogja élete első félmaratonját futni. Az ugandai Joshua Cheptegei az 5000 méter és – a múlt hét óta – a 10.000 méter világcsúcstartója Gdanskban próbálkozik először a távval, ő lehet a második ember, akinek sikerülhet a világbajnoki cím mezei futásban, pályán és utcán is. Honfitársa, Jacob Kiplimo az idei 7:26-os 3000 és 12:48-as 5000 méter után szintén itt debütál, abban reménykedhet, hogy megismétlik a tavalyi mezeifutó világbajnokság befutóját, ahol 1-2. helyen értek célba.
Akik megakadályozhatják ebben: Kibiwott Kandie (KEN), aki szeptember 5-én Prágában 58:38-cal minden idők 5. legjobb félmaratoni idejét futotta. Birhanu Legese (ETH), akit inkább a maratoni versenyekről ismerhetünk, 2:2:48-cal övé a valaha futott 3. legjobb maratoni idő.
A férfi mezőny legnagyobb hiányzója Geoffrey Kamworor, a táv világcsúcstartója és háromszoros világbajnoka. Ő még júniusban szenvedett balesetet edzés közben, jelenleg a rehabilitációja zajlik.

Fotó: worldathletics.org

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek