Kenenisa Bekele London MarathonUtcai futás 

Kenenisa Bekele koronavírusos betegeknek ajánlotta szállodája szobáit

Az eredetileg múlt vasárnapra (április 26.) tervezett Virgin London Marathon egyik főszereplője lett volna Kenenisa Bekele, a háromszoros olimpia bajnok, hatszoros világbajnok hosszútávfutó. A jubileumi, 40. eseményen Eliud Kipchoge, a világcsúcstartó lett volna az ellenfele. Hivatalos versenyen mindössze 2 másodperc van a maratoni egyéni csúcsuk között, “laboratóriumi” körülmények között Kipchoge eddig egyetlenként futott 2 órán belüli maratont is.

Bekele – aki március 1-én megnyerte a London Big Half félmaratont 1:00:22-es pályacsúccsal – azt nyilatkozta, hogy nagyon jó formában érezte magát a maratoni előtti időszakban, amit sajnos október 4-re halasztottak.

Bekelét jelenleg nem is annyira a verseny elhalasztása, mint inkább az egész világot sújtó koronavírus járvány és az emberek kiszolgáltatottsága érintette meg.
“Aggódom a jövő miatt. Aggódom a járványt követő éhínség miatt. Mi most karanténban vagyunk itt Etiópiában, de sokan vannak, akiknek luxus az, hogy otthon maradjanak” – mondja Bekele. “Azt gondolom, hogy túl fogjuk élni ezt a vihart. Az emberiség már korábban is sok nagy katasztrófát átvészelt, de ez most nem lesz könnyű.”

Etiópiát, Afrika egyik legszegényebb országát is elérte a koronavírus, jelenleg 124 fertőzöttet tartanak számon.

A pandémia az ország egyik legismertebb sportolóját nem csak megszólalásra, de tettekre is ösztönözte. A fővárostól, Addisz-Abebától 25 percre, Sulultában található szállodájának szobáit felajánlotta koronavírusos betegek számára.

“Remélem, hogy tudják majd használni a szobákat a hotelben, ott most bőven van hely. Ezt szeretném felajánlani, ezzel tudok hozzájárulni a rendkívül fertőző és még mindig rejtélyes vírus elleni küzdelemhez, amely súlyosan veszélyezteti az emberek egészségét és életét.
A családom és én olyan helyzetben vagyunk, hogy tudunk segíteni, így egyértelműen fel kell ezt vállalnunk. Nyilvánvaló, hogy ez egy világméretű probléma, ez a világ pedig a közös lakóhelyünk. Minden ember ugyanolyan sebezhető a fertőző betegségekkel szemben.”

Ezzel a felajánlással Kenenisa Bekele belépett azon sportolók egyre növekvő táborába, akik saját eszközeikkel szeretnének segíteni a járvány idején.

Azt mondja, hogy a sportolók tartoznak ennyivel a rajongóiknak. “Itt a lehetőség, hogy visszadjunk most nekik valamit. Az adományozás és támogatás mellett erkölcsi támaszt és bátorítást is kell nyújtanunk az embereknek ebben a nehéz időszakban.”

Etiópiában jelenleg rendkívüli állapotot hirdettek, amelyben megtiltják a 4 embernél nagyobb gyülekezéseket. Emiatt az általában nagyobb csoportokban készülő atléták is rá vannak kényszerítve a magányos edzésekre.

“Érzem ennek a nehézségét” – mondja Bekele. “Csak egyedül tudok edzeni Addisz-Abebában a házunk körüli erdőkben. A stadionba sem lehet menni pályaedzésre és az országúti futás is nehézkes. Reggelente futok 20-25 kilométert az erdőben, hogy formában tartsam magam, gyűjtsem a kilométereket és fenntartsam a rendszerességet. Délután otthon keresztedzéseket végzek, 5-10 km futópadon, 20 perc a cross-traineren és 20 perc a szobakerékpáron”.

A reggeli edzés után Bekele segít három gyermekének az iskolai tennivalókban.
Az év fő versenye minden valószínűség szerint az október 4-i London Marathon lesz, és annak ellenére, hogy hosszú lesz még addig a várakozás, nem érzi magát demoralizáltnak.

“A futás az életem, nagyon sokat adott nekem. Még nem értem a pályám végére. Megtanultam türelmesnek lenni, a karrierem során gyakran szenvedtem sérülésektől. Megtanultam megküzdeni a nehézségekkel, nem adom fel soha.”

Forrás: bbc.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek