Kenya dopping eltiltásUtcai futás 

Kenyát akár évekre eltilthatja a World Athletics

A World Athletics (WA) és az Athletics Integrity Unit (AIU) holnap (november 25-én, pénteken) felfüggesztheti Kenyát az összes atlétikai versenyszámban a kenyai futók utóbbi időben elharapódzott doppingügyei miatt. Ez annak az új szabályozásnak a keretében történhet meg, amiben WA Council nagyobb felelősséget ró a nemzeti szövetségekre a doppingprobléma kezelésében és megoldásában.

Az Athletics Kenya egyik vezető tisztségviselője névtelenséget kérve az athletics.co.ke-nek elmondta: “Az AIU vezető tisztségviselőitől közvetlenül kapott információk alapján ez már egy lejátszott ügy.”

A kenyai atlétikai szövetség vezető tisztségviselője azt mondta, hogy mostantól ki vannak szolgáltatva a WA-nak, és fel kell készülniük a legrosszabbra, ami a minimum két, maximum három éves felfüggesztést jelenteti, hogy ezalatt rendet tudjanak tenni az ország atlétikájában. Azt is hozzátatte, hogy sok élsportoló van, akit az AIU megfigyelés alatt tart, hamarosan felfedik őket, és az lehet a futókarrierjük vége.

“Sok sportolót és az egész országot érinti ez az ügy, nagyon sokba fog kerülni, munkahelyeket és sok életet érint majd közvetlenül és közvetve” – mondta.

Az AIU csak ebben az évben 17 sportolót szankcionált az országban különböző doppingvétségek miatt, nyolc sportolót pedig jelenleg ideiglenes felfüggesztéssel sújtottak, ügyük végső kimenetele még függőben van.

Az ifjúsági, sport- és művészeti ügyekért felelős, újonnan kinevezett miniszter, Ababu Namwamba világossá tette, hogy a kormány nagyon komoly fel fog lépni a dopping elleni küzdelemben: “Nagyon komoly mértékben kriminalizálni fogjuk a doppingot, hihetetlenül szigorúak leszünk.”

A World Athletics már 2018 júliusában felvette a távfutó nagyhatalmat a doppingveszélynek leginkább kitett nemzetek listájára. Kenya azóta az A-kategóriába – a világszervezet szerint a legkomolyabban doppingproblémákkal küzdő négy ország közé tartozik Etiópiával, Fehéroroszországgal és Ukrajnával együtt.

Forrás/fotó: athletics.co.ke

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek