JYSK Balaton Maraton 2022Utcai futás 

3300 nevező a szezonzáró balatoni futóeseményen

Idén már 19. alkalommal találkozott az amatőr futás színe-java Siófokon, hogy egy népes szabadidősport-esemény keretében zárja le a 2022. évi futószezont. A Budapest Sportiroda futóeseményén, a 19. JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon 3310 nevező igyekezett pontot tenni az aktuális szezon végére.


A Balaton-parton megrendezett eseményt idén is a távok sokfélesége és a jó hangulat jellemezte. A Petőfi sétány impozáns platánsora alatt kialakított rajtterületről 9 versenyszámban indulhattak útnak az amatőr futás kedvelői. Az eseményen minden gyakorlott futó talált az edzettségének megfelelő távot. A legnépszerűbb táv idén is a félmaraton volt, de a hatod-, a negyed- és a harmadmaratoni távon is sokan indultak. Két utóbbi kivételével a távokat akár párban is teljesíthették a résztvevők, a maratoni 42 km-t pedig három szakaszban abszolválhatták azok, akik a leghosszabb kihívást választották.


A népes mezőny a nap folyamán 3 rajtidőpontban indult útnak, így egész napra megtöltötte a siófoki utcákat és az ilyenkor már csendes Balaton-partot élettel.
A résztvevők 478 településről neveztek. Mindössze 10%-uk érkezett Balaton-parti megyéből, amiből jól látszik, hogy az esemény országosan megmozgatja a futóközösséget.


A futók mintegy 52%-a félmaratoni távon indult, közülük több mint 200-an először álltak rajthoz a 21 km-es távon.
Az esemény kitűnő hangulata egyrészt az őszi Balatonnak köszönhető, másfelől a váltófutásra érkező baráti csapatok jókedvének. A JYSK Balaton Maratonon több mint 454-en csapatban vágtak neki a választott kihívásnak.


A szezonzáró futás résztvevőit jellemzően a 26-50 éves korosztály adja, több mint 20-an azonban a 70 év feletti korcsoportot képviselték. Az idei Balaton maraton legidősebb indulója a futóélet ikonikus alakja, a 87 éves Fehér Károly (alias Karcsi bácsi) lett.
Mint a Budapest Sportiroda minden eseményén, a JYSK Balaton Maraton és Félmaratonon is szerephez jutott a jótékonyság, a szervezők a nevezéskor a SUHANJ! Alapítvány támogatására ösztönözték az indulókat.


Bár nem egy mezőnyben, de az öttusázók egy múlt- és egy jelenbéli kiválósága is feltűnt az eseményen, dr. Simóka Bea egykori világ- és Európa-bajnok öttusázó a harmadmaratoni távon indult. Barta Luca világbajnoki ezüstérmes sportolónk pedig nemcsak elindult, de dobogós helyet is szerzett a félmaratoni távon.
Aki figyelt, láthatta a mezőnyben a színházi futóélet néhány jól ismert képviselőjét is, félmaratont futott Trokán Anna színésznő, a harmadmaratoni távon pedig Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művésze is rajthoz állt.


Az egyéni JYSK Balaton Félmaraton eredményei:
Férfiak:
1. Vásárhelyi Máté 1:09:34
2. Gyenes Donát 1:11:44
3. Zvekán Zsombor 1:12:20

Nők:
1. Bátai Réka 1:22:34
2. Garai Ágnes Szonja 1:22:43
3. Barta Luca 1:23:26

19. JYSK Balaton Maraton és Félmaraton eredmények

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek